ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετά από 23 αιώνες, βγήκαν και πάλι στο φως οι Σφίγγες της Αμφίπολης! Αυξάνεται το ενδιαφέρον μέρα με τη μέρα, καθώς οι αρχαιολόγοι βαδίζουν προς το μεγάλο μυστικό.

Το μεγάλο μυστικό είναι ένα βήμ;α πιο κοντά. Ακόμα και οι αρχαιολόγοι έμειναν μαγεμένοι, αντικρίζοντας ολόκληρες τις δύο μαρμάρινες Σφίγγες όπως αποκαλύφθηκαν,  στην είσοδο του Τάφου της Αμφίπολης, καθώς απομακρύνθηκαν οι γύρω μαρμάρινες πλάκες. Τα αγάλματα έχουν ύψος 1,45 μ. ενώ υπολογίζεται πως αυτό θα ξεπερνούσε τα δύο μέτρα μαζί με τις κεφαλές, που όμως δεν διασώζονται στη θέση τους. Παράλληλα οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τμήματα των φτερών των δύο Σφιγγών, τα οποία τους επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους, γεγονός που σημαίνει ότι τα εντυπωσιακά αγάλματα θα θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό την αρχική επιβλητική τους μορφή.

Ένα τμήμα της ράχης του «Λέοντα της Αμφίπολης» που επίσης βρέθηκε πιστοποιεί στους αρχαιολόγους πως δημιουργήθηκε στο ίδιο εργαστήριο με τις Σφίγγες.

Εντυπωσιακό είναι ακόμα το γεγονός πως οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος στην ανωδομή του μνημείου.

Αυτά είναι τα νέα δεδομένα από τις ανασκαφές που διεξάγει η ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στην περιοχή, σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στην περιοχή βρίσκεται από το πρωί, η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, και επιβλέπει την πορεία των ερευνών.

Η πλήρης ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού:

Συνεχίζονται από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών κα Κλασικών Αρχαιοτήτων οι ανασκαφικές εργασίες στον Τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη.

Με την αφαίρεση, μέχρι στιγμής, των έντεκα λίθων από τον τοίχο σφράγισης, αποκαλύφθηκαν εξ ολοκλήρου οι Σφίγγες από μάρμαρο Θάσου. Το ύψος των αγαλμάτων είναι 1.45 μ. Το συνολικό ύψος με τις κεφαλές υπολογίζεται ότι θα έφτανε τα δύο μέτρα περίπου. Στους κορμούς, τους, που είναι δουλεμένοι με ψιλό ντισιλίδικο, αποτυπώνεται η πλαστικότητα και η λεπτοδουλειά των γλυπτών της τελευταίας εικοσιπενταετίας του 4 π.Χ αιώνα. Κατά τη διάρκεια των εργασιών βρέθηκαν τμήματα των πτερών των Σφιγγών- που ήταν ένθετα στους κορμούς- και τα οποία επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους.

Βρέθηκε, επίσης, τμήμα από τη ράχη του αγάλματος του Λέοντος της Αμφίπολης. Τόσο οι Σφίγγες, όσο και ο Λέων φαίνεται να προέρχονται από το ίδιο εργαστήριο.

Με την αφαίρεση των χωμάτων, εμφανίστηκε, επίσης, μικρό τμήμα της ανωδομής του μνημείου, που φέρει ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, σε δυο αποχρώσεις αντίστοιχα.

Οι εργασίες συνεχίζονται στη στάθμη του εσωρραχίου της θόλου, με την στερέωση και στήριξη των λίθων της καθώς και την αφαίρεση των χωμάτων.