Με θετικά μηνύματα για τις φορολοελαφρύνσεις, αλλά ανοικτά μεγάλα «μέτωπα» σε εργασιακά, ασφαλιστικό, πλειστηριασμούς ακινήτων και «κόκκινα» δάνεια ολοκληρώθηκαν χθες, σε καλό κλίμα, στο Παρίσι, οι τριήμερες συνομιλίες κυβέρνησης και πιστωτών.
Πλέον η κυβέρνηση έχει περιθώριο περίπου τριών εβδομάδων, έως τις 25 ή 29 Σεπτεμβρίου που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, για να καλύψει το χαμένο έδαφος στην υλοποίηση μνημονιακών δράσεων και να προετοιμάσει γραμμές άμυνας για τα μεγάλα «μέτωπα» που παραμένουν ανοικτά.
Η ελληνική πλευρά προσβλέπει σε ολοκλήρωση του ελέγχου ει δυνατόν έως τα τέλη Οκτωβρίου, με το βλέμμα στραμμένο στις διαπραγματεύσεις για το χρέος ενώ στις 6 Οκτωβρίου αναμένεται η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2015 στη Βουλή. Για εποικοδομητικές συζητήσεις έκανε χθες λόγο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντ. Κοστέλο, εκτιμώντας πως οι συζητήσεις ήταν χρήσιμες και για τις δύο πλευρές για την κατανόηση των θεμάτων που θα συζητηθούν σε σχέση με το μνημόνιο, στην Αθήνα, αργότερα μέσα στον μήνα.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το κοινό ανακοινωθέν της τρόικας. «Διεξήχθησαν παραγωγικές συζητήσεις επί ορισμένων ζητημάτων ζωτικής σημασίας για την επικείμενη επανεξέταση του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας. Η πλήρης αποστολή αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα στο τέλος Σεπτεμβρίου».
Φοροελαφρύνσεις
Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος ξεκαθάριζε χθες πως το θέμα των φοροελαφρύνσεων ετέθη στις συνομιλίες στο Παρίσι και εντάσσεται στο πλαίσιο του προϋπολογισμού, «φωτογραφίζοντας» έτσι στοχευμένες κινήσεις, εντός όμως των ιδιαίτερα στενών δημοσιονομικών περιθωρίων.
«Καταλαβαίνουν απόλυτα τις δυσκολίες που περνά ο κόσμος και ότι αναζητά την ελπίδα», δήλωσε, αποφεύγοντας όμως να μπει στη λεπτομέρεια των όσων τέθηκαν στο τραπέζι, αλλά και εκείνων των μέτρων για τα οποία -όπως όλα δείχνουν- ανοίγει ο δρόμος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρέθηκε η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, η μονιμοποίηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, η μείωση της έκτακτης εισφοράς αλλά και των φορολογικών συντελεστών σε εισοδήματα και επιχειρηματικά κέρδη.
Η τρόικα δεν φέρεται να ήγειρε ενστάσεις για τις αλλαγές που προωθούνται στον ΕΝΦΙΑ, με κορυφαία κυβερνητική πηγή να τονίζει χθες πως οι όποιες αλλαγές θα είναι σύμφωνες με τον στόχο για βεβαιωμένα έσοδα 3,2 δισ. ευρώ. «Απλώνεις τον τραχανά, δεν τον μαζεύεις», έσπευσε να σημειώσει, εκτιμώντας πως για την τρόικα δεν είναι θέμα η εισπραξιμότητα. Πάντως η τρόικα φέρεται να επέμεινε ιδιαίτερα στην κοστολόγηση όλων των προτάσεων, όσον αφορά στην επίπτωση των όποιων κινήσεων στην οικονομία και στον προϋπολογισμό.
«Κόκκινα» δάνεια – πλειστηριασμοί
Σύμφωνα με την ίδια πηγή μεγάλη κουβέντα, που πήγε καλά, έγινε στο Παρίσι για τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ χαρακτήρισε κομβικό θέμα το ζήτημα, με στόχο να αποδεσμευθεί ρευστότητα για τις υγιείς επιχειρήσεις. «Πήγε πολύ καλά και δείξαμε στην πλευρά των δανειστών ότι είναι δικό μας το πρόβλημα και θέλουμε να το λύσουμε». Παράλληλα υποστήριξε πως δεν έγινε κουβέντα για το θεμα της παράτασης του χρόνου άρσης των πλειστηριασμών κατά έναν χρόνο, θέμα που αναμένεται τα τεθεί από τον υπουργό Ανάπτυξης στις επικείμενες διαπραγματεύσεις.
Εργασιακά
Για τα εργασιακά η ίδια πηγή τόνισε πως πρόκειται για πολύ ευαίσθητο ζήτημα σημειώνοντας πως είναι πλέον στη μέση και ο ILO (Διεθνές Γραφείο Εργασίας) και περιμένουν να δουν τις μελέτες. Υπενθυμίζεται πως στη συνάντηση της Τρίτης η τρόικα φέρεται να επέμεινε στην αλλαγή του νόμου για τις απεργίες και στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, θέματα τα οποία παραμένουν -μαζί με το Ασφαλιστικό- «ανοικτά» στο τραπέζι για τη λήψη αποφάσεων έως τα τέλη Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου.
Πάντως, συνολικά για όλα τα ζητήματα, οι συζητήσεις κρίθηκαν προπαρασκευαστικές, ενώ η τρόικα πιστοποίησε πως από τις 542 μνημονιακές δράσεις που είχαμε στο τέλος Αυγούστου το 50% έχει καλυφθεί. Όσον αφορά στο ευρύτερο κλίμα των διαπραγματεύσεων, το ίδιο στέλεχος σημείωνε πως αναζητήθηκαν σημεία σύγκλισης, «αλλά είμαστε στο ξεκίνημα».
Σημαντική πρόοδος της Ελλάδας
Χρέος και ανεργία είναι τα δύο μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, στην οποία όμως έχει καταγραφεί πολύ σημαντική δημοσιονομική πρόοδος χάρη στις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός. Αυτό εκτίμησε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ στις Βρυξέλλες τονίζοντας παράλληλα πως η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης εντός του 2014.
Πηγή: imerisia.gr