Την αποκρυπτογράφηση και κωδικοποίηση των μέτρων που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, κάνουν τώρα οι αρμόδιες υπηρεσίες ώστε όλα να είναι έτοιμα να περιληφθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που ασφαλώς θα κατατεθεί μετά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, την αξιολόγηση της οικονομίας και τη συμφωνία που θα προκύψει με την κυβέρνηση.
Τα μόνα σίγουρα μέτρα είναι ασφαλώς η μείωση στον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και οι διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ οι οποίες πιθανότατα θα κατατεθούν τη Δευτέρα στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο φόρος στο πετρέλαιο δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα και τόνισε χαρακτηριστικά:
«Για το πετρέλαιο θέρμανσης με δεδομένο ότι σύντομα αρχίζει η διανομή του και ότι ο φόρος αυτός ούτε καν απέδωσε τα αναμενόμενα και δημιούργησε τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα θα υπάρξει μείωση στον φόρο αυτό κατά 30%, ενώ θα κρατηθούν και τα επιδόματα θέρμανσης».
Ο Αντ. Σαμαράς υπογράμμισε πως το θέμα των περισσότερων δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές απασχολεί έντονα την κυβέρνηση ωστόσο μετέθεσε τις ανακοινώσεις στο προσεχές μέλλον τονίζοντας:
«Για τις περισσότερες δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και για την ανάγκη αισθητής μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης οι τελικές αποφάσεις θα παρουσιαστούν μαζί με τις τεχνικές τους λεπτομέρειες στην επικείμενη κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού».
Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ παραδέχθηκε πως έγιναν λάθη στις αξίες γης που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού και υπογράμμισε με νόημα πως εκείνοι που έκαναν το λάθος έχουν ήδη λογοδοτήσει ή θα λογοδοτήσουν.
«Για τον ΕΝΦΙΑ έγιναν λάθη. Το σοβαρότερο λάθος με τις αξίες γης σε περιοχές εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού. Είναι αυτό που προκάλεσε και τον δικαιολογημένο θόρυβο πριν ένα μήνα. Το εντοπίσαμε και το διορθώνουμε. Μιλάμε για ένα σφάλμα που τελικά ο κόσμος δεν το πλήρωσε και ούτε υπήρχε περίπτωση να το πληρώσει», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
O Πρωθυπουργός έκανε λόγο για σταδιακή μείωση της υπερφορολόγησης, με αλλαγές προς τα κάτω στους φορολογικούς συντελεστές. Ειδικότερα μίλησε για αλλαγή από 42% σε 32% του ανώτατου φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα. Αυτό το μέτρο θα ευνοήσει όσους έχουν εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις άνω των 42.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Επιπλέον θα υπάρξει μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 15%.
Οι μειώσεις θα είναι σταδιακές και στο πλαίσιο των αντοχών του προϋπολογισμού. Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε επίσης στην επέκταση του μέτρου που ίσχυσε για τον κλάδο της εστίασης και σε άλλους κλάδους. Αυτό σημαίνει μετάταξη και άλλων κλάδων στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 13%. Όπως αναφέρει το Mega o πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα σταδιακής αποκατάστασης των μισθών των ενστόλων αλλά εντός των δημοσιονομικών στόχων λέγοντας χαρακτηριστικά: «
«Η απόφαση του ΣτΕ για αποκατάσταση των μισθολογικών τους απωλειών θα εφαρμοστεί τουλάχιστον όσο μας επιτρέπουν οι ανάγκες του προϋπολογισμού και χωρίς φυσικά να ανατρέψει τον δημοσιονομικό προγραμματισμό της χώρας και την πορεία εξόδου από την κρίση. Έτσι στα πλαίσια των δημοσίων οικονομικών θα υπάρξει άμεσα η μέγιστη δυνατή αποκατάστασή τους με σεβασμό κυρίως στη διατήρηση του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας με ειδική μελέτη που το τεκμηριώνει αυτό όπως άλλωστε ορίζει και η απόφαση το ΣτΕ. Δεν μπορούμε μονομιάς να αποκαταστήσουμε τις αποδοχές του 2012, ούτε για τους αστυνομικούς, ούτε για τους στρατιωτικούς, ούτε για κανέναν άλλο».
Τι περιμένουν οι πολίτες μετά τις εξαγγελίες
· Μείωση στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30% και θα διατηρηθούν τα επιδόματα θέρμανσης. Εκτιμάται ότι το πετρέλαιο από τον Οκτώβριο θα είναι 10 με 12 λεπτά το λίτρο φθηνότερο
· Μείωση του ΕΝΦΙΑ στα μη ηλεκτροδοτούμενα ξενοίκιαστα ακίνητα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η μείωση θα είναι κάτω από 30%.
· Διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ για πάνω από 600.000 ιδιοκτήτες.
· Περαιτέρω μείωση του φόρου ακινήτων από το 2015 και μεταφορά της αρμοδιότητας είσπραξής του στους δήμους.
· Περισσότερες δόσεις για χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι 72 οι δόσεις.
· Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2015 αλλά δυστυχώς διατηρείται και για τα επόμενα δύο χρόνια. Η μείωση μπορεί να ισχύσει κλιμακωτά, ανάλογα με τα εισοδήματα και εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 30%.
· Επιδότηση επιτοκίων για τα δάνεια των επιχειρήσεων με χρήματα από το ΕΣΠΑ ώστε να δοθεί ανάσα στους επιχειρηματίες που δυσκολεύονται να πληρώσουν τις δόσεις τους.
· Aλλαγή από 42% σε 32% του ανώτατου φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα
· Mείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 15%.
ΠΗΓΗ:ΗΜΕΡΗΣΙΑ