«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατά την έναρξη των εργασιών της διάσκεψης για τον καθορισμό του στρατηγικού πλαισίου ανάληψης δράσης κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Απηύθυνε έκκληση στους εταίρους της Γαλλίας, Δυτικούς και Άραβες, να σταθούν «ξεκάθαρα, με πίστη και δύναμη στο πλευρό της ιρακινής ηγεσίας».
«Ο αγώνας των Ιρακινών κατά της τρομοκρατίας είναι και δικός μας αγώνας. Οφείλουμε να δεσμευθούμε ξεκάθαρα, με πίστη και δύναμη (ότι είμαστε) στο πλευρό της ιρακινής ηγεσίας. Δεν υπάρχει χρόνο για χάσιμο», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε επίσης από τις χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη να υποστηρίξουν «με κάθε τρόπο» τις δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στη Συρία.
Όπως ανέφερε, «το χάος ωφελεί τους τρομοκράτες. Κατά συνέπεια, πρέπει να υποστηρίξουμε εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευθούν και να προχωρήσουν στους αναγκαίους συμβιβασμούς για τη διαφύλαξη του μέλλοντος της Συρίας». «Και για τη Γαλλία», πρόσθεσε, «αυτές είναι οι δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Πρέπει να υποστηριχθούν με όλα τα μέσα».
Η διάσκεψη για την «ειρήνη και την ασφάλεια στο Ιράκ» πραγματοποιείται στο Παρίσι με πρωτοβουλία του Ολάντ και με τη συμμετοχή 20 περίπου χωρών, εκ των οποίων οι 10 περίπου αραβικές.
Παρόντες είναι μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Το Ιράν δεν εκπροσωπείται.
Κατά τις συνομιλίες θα τεθεί η νομική βάση μίας στρατιωτικής επέμβασης κατά του Ισλαμικού Κράτους και θα καθορισθεί ο ρόλος κάθε μέλους του συνασπισμού που συγκροτείται.
Το στρατιωτικό σκέλος της επέμβασης θα τεθεί υπό την διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ακανθώδες θέμα της διάσκεψης είναι το δικαίωμα επέκτασης των επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους στο έδαφος της Συρίας, επιλογή με την οποία διαφωνεί η Ρωσία.
Θέματα που θα συζητηθούν είναι επίσης η λήψη μέτρων για την διακοπή της ροής πόρων προς το Ισλαμικό Κράτος, καθώς και της ροής μαχητών, μέσω της ενίσχυσης του ελέγχου των συνόρων.
Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, περισσότερες από 40 χώρες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στον συνασπισμό, κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Αναγνωριστικές πτήσεις ξεκινά η Γαλλία
Σε συνέντευξή του λίγο πριν από τη συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιους έκανε γνωστό ότι σήμερα η χώρα του θα ξεκινήσει αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από το Ιράκ.
Επιβεβαίωσε επίσης σχόλια του Γάλλου υπουργού Άμυνας ότι οι πρώτες πτήσεις θα ξεκινήσουν από μία γαλλική βάση στο Άμπου Ντάμπι.
Ο Φαμπιούς είχε δηλώσει νωρίτερα πως στόχος της σημερινής συνάντησης είναι «η λήψη σειράς μέτρων τόσο στον τομέα συλλογής πληροφοριών όσο και στον στρατιωτικό τομέα για τη διακοπή της χρηματοδότησης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους».
Θα είναι επίσης μια ευκαιρία για καθορισθεί με ποιο τρόπο και ποια μέσα θα συμμετέχουν οι χώρες στη διεθνή συμμαχία. Επίσης θα αποφασιστεί εάν θα διεξαχθούν αεροπορικές επιδρομές και στο συριακό έδαφος, επιλογή με την οποία διαφωνεί η Ρωσία.
Ταχεία αεροπορική επέμβαση θέλει το Ιράκ
Λίγη ώρα πριν από την έναρξη των συνομιλιών ο πρόεδρος του Ιράκ Φουάντ Μασούμ απηύθυνε έκκληση για μία ταχεία αεροπορική επέμβαση.
«Είναι αναγκαίο να επέμβουν γρήγορα, διότι, εάν καθυστερήσουν, εάν αυτή η επέμβαση και αυτή η υποστήριξη προς το Ιράκ καθυστερήσουν, είναι πιθανόν ότι το Ισλαμικό Κράτος θα καταλάβει και άλλα εδάφη», είπε σε συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1.
Οι εργασίες της διάσκεψης θα αρχίσουν στις 10.30 (ώρα Ελλάδος) παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.