ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Discovery: Κλώδωνες οι Καρυάτιδες – Η Ολυμπιάδα είναι ο ένοικος του τάφου

Discovery: Η Ολυμπιάδα ένοικος του τάφου

Μπορεί το μυστικό του τάφου, να βρίσκεται στα γυναικεία αγάλματα, που αποκάλυψαν οι ανασκαφές; Σύμφωνα με το γνωστό αιγυπτιολόγο Άντριου Τσαγκ, σε συνέντευξή του στο Discovery, δεν πρόκειται για Καρυάτιδες αλλά  για Κλώδωνες (η μακεδονική ονομασία των Μαινάδων) δηλαδή ιέρειες του Διονύσου με τις οποίες η Ολυμπιάδα, η μητέρα του Αλέξανδρου είχε ιδιαίτερη σχέση και οι οποίες  φορούν  στεφάνια με πλεγμένα φίδια που στόχο είχαν να αποτρέψουν τους άντρες να πλησιάσουν.

Βασιζόμενος σε αυτήν την παραδοχή, ο Τσαγκ ισχυρίζεται, ότι μέσα στον τάφο βρίσκεται η Ολυμπιάδα και αναφέρει ότι ο  Πλούταρχος στο έργο του ο «Βίος του Αλέξανδρου» περιγράφει διονυσιακά και ορφικά όργια με τις Κλώδωνες και τη συμμετοχή της Ολυμπιάδας. «Έχω εντοπίσει σε διάφορα μουσεία, αγάλματα του 4ου αιώνα π.Χ. που απεικονίζουν τον Διόνυσο, συνοδεία ιέρειας, ντυμένης όπως οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης, συμπεριλαμβανομένων των πλατφόρμων στα παπούτσια», συμπληρώνει ο καθηγητής.

Στην υπόθεση ότι ο Τάφος της Αμφίπολης ανήκει στην Ολυμπιάδα, οι Καρυάτιδες είναι στην ουσία Κλώδωνες, οι οποίες μοιράζονταν τα διονυσιακά όργια με την βασίλισσα της οποίας τον τάφο προστατεύουν»υποστηρίζει ο Τσαγκ στο Discovery, το ρεπορτάζ του οποίου καταλήγει με το ερώτημα που μας απασχολεί όλους: «Ποιον προστατεύουν αυτά τα κολοσσιαία αγάλματα; Ποιος είναι θαμμένος στον Τύμβο της Αμφίπολης»;