Δραματικές και ραγδαίες είναι οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών στο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ που έχει μετατραπεί σε θρίλερ παρασκηνιακών διεργασιών. Στο στόχαστρο βουλευτών και στελεχών βρέθηκε την Παρασκευή ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος δέχτηκε σφοδρή κριτική αρχικά από τον Γιάννη Πανούση και τον Γιώργο Κυρίτση που του ζήτησαν να παραιτηθεί.
Το αίτημα αυτό έλαβε αργότερα ευρύτερες διαστάσεις και έφτασε στο σημείο να κορυφωθεί με την απόφαση που έλαβε λίγο μετά τα μεσάνυχτα ομόφωνα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος που του ζήτησε να μην επιμείνει στην υποψηφιότητά του για την προεδρία και να διευκολύνει τις εξελίξεις στο κόμμα, ανοίγοντας το δρόμο για κάποιον άλλο υποψήφιο.
Η πρώτη αντίδραση του Φώτη Κουβέλη, μόλις πληροφορήθηκε την απόφαση των βουλευτών του ήταν -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι θα το σκεφθεί μέχρι το πρωί του Σαββάτου. Ζήτησε δηλαδή μερικές ώρες προθεσμία για να απαντήσει αν θα επιμείνει ως τέλους, έχοντας απέναντί του σύσσωμη την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.
Σύμφωνα με άλλες πηγές, η εκτίμηση ήταν ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω και θα θέσει υποψηφιότητα. Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή τρίτη ημέρα των διαδικασιών αναμένεται να είναι απολύτως καθοριστική μετά την αιφνίδια τροπή που έλαβαν τα γεγονότα.
Ως εν δυνάμει υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου φέρονται οι βουλευτές Γιάννης Πανούσης και Νίκος Τσούκαλης, ωστόσο δεν έχουν αποφασίσει αν θα δεχτούν να διεκδικήσουν την αρχηγία. Αμφότεροι, εμφανίζονται προς το παρόν διστακτικοί, επιθυμώντας προηγουμένως να πληροφορηθούν την τελική στάση του Φώτη Κουβέλη, καθώς θέλουν -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- να αποφύγουν τη σύγκρουση με το νυν πρόεδρο του κόμματος.
Κλειστή συνεδρίαση με σκοπό να διαμορφώσει τη θέση του για το ζήτημα της αρχηγίας πραγματοποίησε χθες βράδυ και το Αριστερό Δίκτυο, το οποίο πριν την έναρξη του συνεδρίου άφηνε ανοιχτό ενδεχόμενο για αντιπαραθετική υποψηφιότητα προς τον κ. Κουβέλη, εναλλακτικά θα επιλεγόταν το λευκό.
Η διαδοχή Κουβέλης είναι μία από τις παραμέτρους που φέρνουν πιο κοντά ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, αν και η Κουμουνδούρου φέρεται να δέχεται μόνο μετεκλογική συνεργασία, κάτι που ουσιαστικά απορρίπτει εν τη γενέσει της την πρόταση της Μαρίας Ρεπούση για «κοινή κάθοδο στις εκλογές».