ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΝΤΕΟ: Οι πρώτες εκτιμήσεις για την τραγωδία στο Βόλο – Θρήνος για τα 3 παλικάρια – Ιατροδικαστής: «Ο θάνατός τους ακαριαίος»

olmos-bolos-3-nekroi-ektihseis

Σε ενδεχόμενο πρόβλημα μιας οβίδας για όλμο αποδίδεται σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις , η έκρηξη που έγινε χτες σε στρατόπεδο του Βόλου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ο 33χρονος επαγγελματίας οπλίτης λοχίας, Γεώργιος Ορφανίδης, ο 34χρονος επαγγελματίας οπλίτης λοχίας Αναστάσιος Μεζαλάς και ο 19χρονος δεκανέας Φώτης Ανδρικόπουλος και να τραυματιστεί ο 30χρονος υπολοχαγός πεζικού, Κωνσταντίνος Βακάλης.

Αν και προς το παρόν διεξάγεται έρευνα, έμπειροι αξιωματικοί θεωρούν ως πιθανότερο σενάριο της έκρηξης, την «αστοχία υλικού». Συγκεκριμένα, αν και είναι εξαιρετικά σπάνιο, δεν αποκλείεται να υπήρξε κάποιο πρόβλημα από τον κατασκευαστή της οβίδας.

olmos-tragodia-sto-bolo

Κύκλοι του ΓΕΣ αναφέρουν ότι η οβίδα, παραγωγής του 1985, ήταν καλή παρτίδα και δεν είχε λήξει. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι είχε ελεγχθεί πριν την άσκηση από ειδικούς πυροτεχνουργούς όπως ορίζει ο στρατιωτικός νόμος.

Πάντως, δεν αποκλείει να είχε αλλοιωθεί η οβίδα, ενώ λιγότερες πιθανότητες δίνονται σε πρόβλημα στον σωλήνα του όλμου ή σε ανθρώπινο λάθος.

Να σημειώσουμε ότι χθες η οβίδα εξερράγη μέσα στον σωλήνα του όλμου. Κανονικά η οβίδα οπλίζει μόνη της, αφότου βγει από το σωλήνα, στα 2,5-3 μέτρα.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Ιατροδικαστής: «Συντριπτικά τα τραύματα των στρατιωτών»

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης ολοκληρώθηκε η νεκροψία-νεκροτομή και όπως είπε ο ιατροδικαστής και «οι τρεις στρατιώτες έφεραν συντριπτικά τραύματα. Ήταν αδύνατο να επιβιώσουν. Ο θάνατός τους ήταν ακαριαίος». Όσο για τον 30χρονο υπολοχαγό που νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση σύμφωνα με τον ιατροδικαστή «είχε άγιο».

Τριήμερο πένθος στις ένοπλες δυνάμεις

Ασύλληπτη τραγωδία στις ένοπλες δυνάμεις. Κατά τη διάρκεια άσκησης με βαρέα όπλα στον Βόλο διερράγη σωλήνας όλμου με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο Επαγγελματίας Οπλίτες και ένας οπλίτης θητείας. Εκτός από τους τρεις νεκρούς έχει τραυματιστεί ένας υπολοχαγός o οποίος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι εκτός κινδύνου, με τραύμα στο κοιλιακό τοίχωμα εξωτερικά.

Στο πένθος έχουν βυθιστεί οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έπειτα από την τραγωδία που εκτυλίχθηκε το πρωί της Τρίτης σε πεδίο βολής στον Βόλο και κόστισε τη ζωή σε δύο ΕΠΟΠ και έναν οπλίτη θητείας, ενώ βαρύτατα τραυματισμένος είναι ένας υπολοχαγός.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΣ τα τρία θύματα είναι 33, 34 και 19 ετών αντίστοιχα, με τους ΕΠΟΠ να έχουν το βαθμό του λοχία και ο οπλίτης του δεκανέα.

Σύμφωνα με το ΓΕΣ, από τη διάρρηξη του σωλήνα του όλμου 81 mm κατά την εκτέλεση βολών με βαρέα όπλα. τραυματίστηκαν θανάσιμα οι Επαγγελματίες Οπλίτες λοχίες (ΠΖ) Γ.Ο. 33 ετών και Α.Μ. 34 ετών και ο δεκανέας (ΠΝ)Φ.Α. 19 ετών, ενώ τραυματίστηκε σοβαρά ο υπολοχαγός (ΠΖ) Κ.Β. 30 ετών. Ο τραυματίας Αξιωματικός διεκομίσθη στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου.

Ο τηλεοπτικός σταθμός της Θεσσαλίας, Astra TV, βρέθηκε με την κάμερά του στο σημείο της τραγωδίας και τράβηξε τα πρώτα πλάνα μετά από την φονική έκρηξη.

Με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις ένοπλες δυνάμεις.