ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην τελική ευθεία για την ψήφο εμπιστοσύνης – Σήμερα η σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών στη βουλή

ΒΟΥΛΗ-ΨΗΦΟΣ-ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

Σε κλίμα πόλωσης διεξήχθη για δεύτερη συνεχιζόμενη μέρα η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής που θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Την Πέμπτη η ΝΔ ανακοίνωσε την επιστροφή του Νικήτα Κακλαμάνη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος υποσχέθηκε συνολική λύση για τα «κόκκινα» δάνεια και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης υπογράμμισε την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας «τώρα που η Ελλάδα βγαίνει από την ύφεση» όπως είπε.

Η επιστροφή του Νικήτα Κακλαμάνη

Η σημερινή απόφαση του πρωθυπουργού να επαναφέρει τον Νικήτα Κακλαμάνη στους κόλπους της ΝΔ διαμόρφωσε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στους 155 Βουλευτές (από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ).

«Βλέποντας την ανταπόκριση όλων των ιστορικών στελεχών της ΝΔ στο προσκλητήριο ενότητας του Προέδρου του κόμματος, Αντώνη Σαμαρά, κατάλαβα ότι δεν δικαιούμαι να είμαι απών» ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Κακλαμάνης.

Ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε τη Βουλή με χειρόγραφη επιστολή του για την επανένταξη του βουλευτή Νικήτα Κακλαμάνη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Γκ. Χαρδούβελης: Βρισκόμαστε σε μία ιστορική συγκυρία

Από τις σημαντικές στιγμές στη Βουλή το βράδυ της Πέμπτης ήταν και η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας «τώρα που η Ελλάδα βγαίνει από την ύφεση».

Ο κ. Χαρδούβελης μεταξύ άλλων επεσήμανε πως «βρισκόμαστε σε μία ιστορική συγκυρία, στην τελευταία φάση προσαρμογής. Η τρέχουσα διαπραγμάτευση του προγράμματος αποτελεί τον προθάλαμο της νέας ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Δεν θέλουμε να υπάρξει νέα διόγκωση του χρέους με δανεισμό. Πρέπει να διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή».

Ευ. Βενιζέλος: Ριζοσπαστική λύση για τα «κόκκινα» δάνεια

Ο κ. Βενιζέλος έλαβε το λόγο αμέσως μετά την ομιλία του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, ο οποίος είχε καταγγείλει ότι με βάση νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, αποφυλακίστηκε το στέλεχος των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Σωτήρης Εμμανουήλ, «που τα ‘παιρνε και τα έδινε για τα υποβρύχια», ενώ ευνοήθηκαν και οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου της Energa – είχε δε υποστηρίξει πως οι καναλάρχες λάμβαναν αφειδώς δάνεια για να στηρίζουν την κυβέρνηση.

«Τι είναι αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο; Η συνωμοσιολογία, η σκανδαλολογία, ή το τι θα γίνει με το ιδιωτικό χρέος;» απάντησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην παρέμβασή του. «Εμείς θα παρουσιάσουμε ως κεφάλαιο του συμφωνημένου σχεδίου εξόδου απ’ την κρίση, λύση για όλα τα κόκκινα δάνεια, που θα είναι ριζοσπαστική στην πράξη και όχι στα λόγια. Γιατί αυτό που περιμένει ο πολίτης να ακούσει είναι το τι γίνεται με το δικό του δάνειο, τη δική του οικογένεια και τους δικούς του εργαζόμενους».

Για τα περί της ανάμειξης του επιχειρηματικού κόσμου στην πολιτική ζωή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναγνώρισε πως υπάρχουν οι επιχειρηματίες που θέλουν το καλό της χώρας, καθώς διατηρούν τα συμφέροντά τους εντός της Ελλάδας, αλλά υπάρχει και η «ιδιόρρυθμη κατηγορία των επιχειρηματιών που έχουν τα assets στην Ευρώπη, ή σε χώρες άγνωστες, τα λεφτά τους στο εξωτερικό και τις ζημιές τους στην Ελλάδα. Αυτοί τροφοδοτούν τα μεγάλα πολιτικά παιχνίδια – και με δημοσιεύματα. Ψάξτε να βρείτε ποιοί είναι οι μεν και οι δε» σημείωσε και κατέληξε.

Π. Λαφαζάνης: Μόνη λύση η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους

Εν τω μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να κλείσει την συζήτηση για κυβερνήσεις συνεργασίας που θα προκύπτουν από τις υφιστάμενες κοινοβουλευτικές ισορροπίες, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για κυβερνητικές τροπολογίες που, όπως είπε, εξυπηρετούν συμφέροντα.

Ακόμη τόνισε πως «στο χρέος υπάρχει μόνο μια λύση και διέξοδος: Να διεκδικήσουμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του. Και αυτό δεν είναι αριστερή απαίτηση μόνον. Θα έπρεπε να ήταν αίτημα εθνικής και κοινωνικής επιβίωσης» ανέφερε στην ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Μάλιστα ο κ. Λαφαζάνης είπε πως τίθεται υπέρ της εθνικής συνεννόησης και πρότεινε μάλιστα ως δείγμα συνεννόησης να εγγραφεί στον προϋπολογισμό το κατοχικό δάνειο που οφείλει η Γερμανία.

Επίσης υπερασπίστηκε τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη, για τις αναφορές του περί χαριστικών ρυθμίσεων προς όφελος επιχειρηματιών λέγοντας: «Δεν ξέρετε τι γίνεται σε κάθε νομοσχέδιο με τις χαριστικές τροπολογίες – οι περισσότερες εκπρόθεσμες – που δεν τις ξέρει κανείς, δεν περνάνε καν απ’ το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τις ψηφίζετε άρον-άρον; Δεν γνωρίζετε πως αναφέρονται σε δώρα και εξυπηρετούν συμφέροντα;».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε τροπολογία που είχε κατατεθεί στις 7 Μαρτίου. Υποστήριξε ότι ήταν «γραμμένη στα αλαμπουρνέζικα», με την οποία, όπως πρόσθεσε, «η κυβέρνηση διέγραψε αναδρομικά βεβαιωμένα πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τριγωνικές συναλλαγές – δηλαδή εκατοντάδες εκατομμύρια φοροαποφυγής. Και ζητήσαμε βεβαίως ονομαστική ψηφοφορία». Επίσης, ο κ. Λαφαζάνης επισήμανε πως η κυβέρνηση κάλυψε με ισχύ νόμου τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Siemens, η οποία προέβλεπε επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ στη θυγατρική της και 60 εκατ. ευρώ στην εταιρεία «Πίτσος».

Τ. Νεράτζης: Ο ΣΥΡΙΖΑ φαλκιδεύει τους θεσμούς

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Τάσος Νεράντζης σχολιάζοντας τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η παρούσα σύνθεση της Βουλής είναι μη νομιμοποιημένη μετά τις Ευρωεκλογές, τόνισε πως με βάση το Σύνταγμα, «άπαξ η Βουλή συγκροτείται από βουλευτές που προέρχονται από εκλογές, είναι διαρκώς νομιμοποιημένη απ’ τη συγκρότησή της μέχρι τέλος. Τα κύματα δημοσκοπήσεων δεν απονομιμοποιούν τη Βουλή – και η διάταξη της δυσαρμονίας Βουλής και κοινής γνώμης έχει καταργηθεί στο Σύνταγμα».

Η πρόταση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, συνιστά μια «πρόσκληση-πρόκληση» σημείωσε ο κ. Νεράντζης.

Επίσης είπε πως «με το ευτυχές αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, θα δοθεί στον ελληνικό λαό η δυνατότητα, να πει πως έχουμε κυβέρνηση που ακόμη απολαύνει της εμπιστοσύνης της Βουλής. Αυτό είναι μια φυγή προς τα εμπρός, για να ασχοληθούμε επιτέλους με την καθαρή, γνήσια, ανόθευτη πολιτική».

Τέλος, απέναντι στο επιχείρημα πως τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης «έριξαν τη χώρα στα βράχια» ο κ. Νεράντζης σχολίασε: «Από τι ματαιώθηκε η λειτουργία κέντρων αξιοποίησης απορριμμάτων στην Κερατέα και γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει το εργοστάσιο χρυσού στη Χαλκιδική; (…) Ξεχάσατε πως κάποιοι από σας χαρακτηρίζατε «πνευματικά κέντρα» την «Βίλα Αμαλία» και την «Υπατία» (σ.σ. καταλήψεις αντιεξουσιαστών στο κέντρο της Αθήνας);. Ξεχάσατε πως λέγατε στον κόσμο να κατέβει στους δρόμους; Η ευθύνη δεν ανήκει μόνον σε όσους κυβέρνησαν, αλλά και σε όσους με τη στάση τους δημιούργησαν αδιέξοδα».

Επίθεση Κ. Μητσοτάκη κατά ΣΥΡΙΖΑ

Αποφασισμένος να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για «ανεύθυνη και λαϊκίστικη πολιτική και πειραματικούς αριστερισμούς», με κίνδυνο όπως είπε «να γίνει η Ελλάδα Αργεντινή και Βενεζουέλα, χωρίς όμως πετρέλαιο».

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρθηκε και στο τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει «το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών, υπογραμμίζοντας ότι με ευκολία ακυρώνει τον διαγωνισμό, χωρίς να καταθέτει εναλλακτικό σχέδιο και πετάει το μπαλάκι στους δήμους».

«Αυτή είναι η πρώτη δοκιμασία σας στην άσκηση εξουσίας, ο προάγγελος της διακυβέρνησής σας. Αυτό είναι ένα δείγμα ανευθυνότητας που οδηγεί στην αποτυχία», σημείωσε.

Ακόμα, απέδωσε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παλινωδίες και κυνήγι μαγισσών στο θέμα των πλαστών πιστοποιητικών και έκανε λόγο για «οχλαγωγία συνδικαλιστών», τονίζοντας ότι αυτό που διεκδικεί ο ίδιος είναι η επιστροφή στη νομιμότητα.

Φωνές για κυβερνήσεις συνεργασίας

Την ίδια ώρα πολλοί βουλευτές κυρίως από τους ανεξάρτητους, αλλά και οι Θ. Μωραϊτης και Ν. Σηφουνάκης από το ΠΑΣΟΚ, μιλούν για κυβερνήσεις συνεργασίας από την παρούσα Βουλή.

Ειδικότερα ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Λυκούδης πρότεινε συνεργασία Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, είπε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία των βασικών πολιτικών δυνάμεων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης για να υπάρξει μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού, ώστε να βγει η χώρα από την κρίση και να αποφευχθούν οι πιθανότατα διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Είπε ακόμη ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Επίσης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Κασαπίδης αναφέρθηκε στη δημιουργία μίας νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης δήλωσε ότι «δεν μπορώ να δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».

«Οι πολίτες δεν έχουν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Δεν την έχω και εγώ αυτή την εντύπωση για αυτό δεν μπορώ να δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», τόνισε ο βουλευτής, ο οποίος νωρίτερα είχε σημειώσει πως «είναι δύσκολο το έργο της κυβέρνησης, συνεπικουρώ».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης είπε μιλώντας στη Βουλή: «Πειοψηφία και μειοψηφία να σταθούν, μετά από μία πενταετία δεινών, στο ύψος των περιστάσεων … Ακόμα και αν υπάρξει αυτοδυναμία καμία κυβέρνηση στο εξής δεν θα μπορεί με οριακή πλειοψηφία για πολύ χρόνο να κυβερνήσει», παρατήρησε.

Μ. Ρεπούση: Ας ελπίσουμε ότι η Αριστερά δεν θα αφήσει την ευκαιρία να χαθεί

Την πεποίθηση ότι ήρθε η ώρα για μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, εξέφρασε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση στη συζήτηση της πρότασης εμπιστοσύνης στη Βουλή. Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα η Αριστερά να μη χάσει την ιστορική της ευκαιρία.

«Δεν έχει συμβεί στην ιστορία, οι πολιτικές δυνάμεις που ευθύνονται για την καταστροφή σε αυτόν τον τόπο να προβάλλονται ότι είναι οι σωτήρες του. Δεν γίνεται και αυτό είναι η μεγάλη αδυναμία του πολιτικού μας συστήματος: ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησαν τον τόπο τα τελευταία σαράντα χρόνια και ευθύνονται για τα δεινά του, βρίσκονται ακόμα στο τιμόνι της χώρας» είπε η κ. Ρεπούση τονίζοντας ότι στις Δημοκρατίες υπάρχει εναλλαγή στη διακυβέρνηση.

«Δεν μπορείτε να κυβερνάτε αιωνίως στο όνομα του ρεαλισμού ή κινδυνολογώντας» είπε απευθυνόμενη στην συγκυβέρνηση, «πρέπει να περάσετε στην αντιπολίτευση και να ασκηθείτε εκεί στην άσκηση μιας υπεύθυνης αντιπολίτευσης. Τη χρωστάτε στον τόπο. Με το παράδειγμά σας μπορείτε να πείσετε για την επείγουσα ανάγκη να φύγουμε από τον λαϊκισμό που τον τροφοδοτήσατε για χρόνια. Να περάσετε στην αντιπολίτευση για να δούμε την εναλλακτική κυβερνητική πρόταση. Ας ελπίσουμε ότι η αριστερά δεν θα αφήσει την ευκαιρία να χαθεί. Θα αναλάβει τις ευθύνες της και θα δείξει ότι μπορεί να υπερασπιστεί και τους πολίτες και τη χώρα. Είναι η ιστορική της ευκαιρία και εύχομαι από την καρδιά μου να μην τη χάσει».

Κριτική Λ. Κανέλλη στον ΣΥΡΙΖΑ

«Θεσμοθετημένη παράσταση», χαρακτήρισε την αντιπαράθεση στη Βουλή, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

«Εμφανίζεστε, επελαύνοντες στην εξουσία, και μας λέτε τι; Ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη; Πώς; Με μια σύνταξη τον χρόνο; Με επτά κατοστάρικα το χρόνο, θα ανατιναχθεί η μεγάλη αριστερή επανάσταση;», αναρωτήθηκε η κ. Κανέλλη, απευθυνόμενη προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ανάπτυξη για την εργατική τάξη μέσα στη στρούγκα δεν μπορεί να γίνει. Στο σύνολο της εργατικής τάξης ο δρόμος είναι ένας και ευτυχώς υπάρχει το ΚΚΕ να τον δείχνει», ανέφερε η βουλευτής.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ