ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υποψίες στο Μαξίμου πως στην Αμφίπολη είναι ο Μέγας Αλέξανδρος!

amfipoli-psifirodo-3

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις με το μυστικό του τάφου της Αμφίπολης να αποκαλύπτεται σιγά σιγά. Τελευταίο κομμάτι του… παζλ, το ψηφιδωτό που βρέθηκε και προς το παρόν αποκωδικοποιείται μέχρι να αποκαλυφθεί ολόκληρο και να αποκρυσταλλωθεί τι ακριβώς απεικονίζει.

Την Δευτέρα έγινε μία σύγκριση του ευρήματος με την τοιχογραφία στον τάφο των Αιγών, όπου απεικονίζεται η αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα. Οι ομοιότητες είναι πολλές, αλλά το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι γνωστό εάν δεν αποκαλυφθεί το υπόλοιπο ψηφιδωτό.

Τι γίνεται όμως με την πολιτική χροιά της ανασκαφής στην Αμφίπολη; Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Koolnews.gr, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη, και άτομα που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό, που έχουν την πεποίθηση πως στον Τύμβο Καστά κρύβεται ο Μέγας Αλέξανδρος.  Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν μπορεί να τεκμηριωθεί με δημόσιες τοποθετήσεις, οι οποίες μόνο πρόωρες και εν τέλει ανεύθυνες θα ήταν.

amfipoli-psifidoto-1

Γιατί το σενάριο συντηρείται ακόμα

Υπάρχουν ωστόσο ορισμένα σημάδια τα οποία ίσως να… κρύβουν και κάτι. Τελευταίο, η ανάρτηση του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γιώργου Μουρούτη, στο Facebook ο οποίος «ανέβασε» φωτογραφία από ψηφιδωτό που απεικονίζει τον Μέγα Αλέξανδρο πάνω στον Βουκεφάλα κατά την μάχη της Ισσού. Γιατί είναι σημαντική αυτή η ανάρτηση; Γιατί τις τελευταίες ώρες διακινείται ένα σενάριο που φέρνει το πασίγνωστο άλογο του μεγάλου στρατηλάτη να είχε μάτια διαφορετικού χρώματος. Κάτι που ίσως απεικονίζεται και στο ψηφιδωτό του τάφου της Αμφίπολης όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού.

amfipolh-serres--boukefalas

Στην ανάρτησή του ο κ. Μουρούτης επισυνάπτει την εν λόγω φωτογραφία με υποσημείωση απόσπασμα του Πλουτάρχου στο βιβλίο του Αλέξανδρος, από τους Βίους Παράλληλους (6,18-8). Το ενδιαφέρον είναι πως η ανάρτηση γίνεται χωρίς καμία αναφορά στην Αμφίπολη, αλλά λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη του ψηφιδωτού και λίγο μετά την διακίνηση της θεωρίας για τα δύο διαφορετικά μάτια του Βουκεφάλα.

Όπως και να έχει η αγωνία καλά θα κρατεί για πολλές μέρες ακόμα, καθώς ο τάφος είναι πολύ μεγάλος και οι ανασκαφείς έχουν δρόμο ακόμα μέχρι να μας αποκαλύψουν το μυστικό του…