Νέα έκθεση της γερμανική τράπεζας Deutsche Bank χαρακτηρίζει υπερβολικές τις αντιδράσεις και τις ανησυχίες των αγορών και προβλέπει ότι η μεταβλητότητα θα μετριαστεί, με τα χρηματιστήρια να σημειώνουν ράλι προς τα τέλη του έτους.
Στην τελευταία έκδοση της σειράς The House View, η Deutsche Bank εκφράζει την εκτίμηση ότι σταδιακά θα φανούν πιο ξεκάθαρες ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία έχει πιάσει “πάτο” και θα επιταχύνει το 2015. Η ανάκαμψη εξαρτάται σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό από τις ΗΠΑ, όπου τα τελευταία στοιχεία εξακολουθούν να δείχνουν μια ισχυρή βάση. Ενώ η Fed παραμένει σε τροχιά αύξησης των επιτοκίων, κάτι τέτοιο είναι λιγότερο πιθανό να συμβεί πριν από τα μέσα του 2015, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν περιορισμένες.
Στην Ευρώπη, σύμφωνα με το newmoney, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον καιρό της κρίσης, το 2009. Τελικά, η Deutsche Bank εκτιμά ότι η Ευρωζώνη θα αποφύγει μία παρατεταμένη περίοδο αποπληθωρισμού ιαπωνικού τύπου, ενώ προβλέπει ότι οι οικονομικές συνθήκες θα αναγκάσουν την ΕΚΤ να προχωρήσει σε επιπλέον μέτρα για τη στήριξη της ανάπτυξης, μεταξύ των οποίων και η αγορά κρατικών ομολόγων.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Deutsche Bank εκτιμά ότι είναι πρόωρο να πει ότι οι αγορές έχουν πιάσει “πάτο”, αλλά εκτιμά ότι η αποστροφή από το ρίσκο είναι υπερβολική και οι αγορές ίσως να υποτιμούν τα θετικά θεμελιώδη. Όπως σημειώνει, η μείωση των τιμών του πετρελαίου ευνοεί την οικονομία, αφού κάθε μείωση 10 δολαρίων ανά βαρέλι, δίνει ώθηση 0,4 ποσοστιαίων μονάδων στο παγκόσμιο ΑΕΠ.
Επιπλέον, τα χαμηλά επιτόκια αναμένεται να συνεχίσουν να στηρίζουν τις επενδύσεις ρίσκου γενικά και ειδικά τις μετοχές.
Συμπερασματικά, άποψη της γερμανικής τράπεζας είναι ότι παρότι βραχυπρόθεσμα κάποιες περαιτέρω πιέσεις στις αγορές δεν μπορούν να αποκλειστούν, η μεταβλητότητα θα μετριαστεί και θα σημειωθεί νέο ράλι προς τα τέλη του έτους.
Η ισχύς της αμερικανικής οικονομίας αναμένεται να λειτουργήσει σαν ανάχωμα για τις αγορές, ενώ η Fed έχει την ευελιξία να καθυστερήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων, λόγω των ασθενέστερων των προβλέψεων στοιχείων για τον πληθωρισμό.
Σε ό,τι αφορά τους βασικούς κινδύνους για τα χρηματιστήρια, η Deutsche Bank τους εντοπίζει στο ενδεχόμενο διατηρήσιμης αδυναμίας της ευρωπαϊκής οικονομίας, μιας απότομης στροφής της πολιτικής της Fed και πιο ειδικών ρίσκων, όπως το Ισλαμικό Κράτος, ο έμπολα ή οι διαμαρτυρίες στο Χονγκ Κονγκ.