Χιλιάδες χρόνια πριν την ανακάλυψη των CD οι αρχαίοι φαίνεται ότι χρησιμοποιούσαν πήλινους δίσκους για να «αποθηκεύουν» πληροφορίες…
Τώρα, ένας ειδικός αποκαλεί τον δίσκο της Φαιστού το πρώτο «Μινωικό CD-ROM» αφού ο τρόπος με τον οποίο είναι χαραγμένος παραπέμπει σε αυτό.
Ισχυρίζεται ότι ο Δίσκος της Φαιστού περιέχει μια προσευχή στην μητέρα κάποιου και πάνω του έχει «γραφτεί» σε μια αρχαία γλώσσα που κάνει την χρήση συμβόλων όπως ένα κεφάλι, ένα παιδί και μια κυψέλη.
Ο Δίσκος της Φαιστού χρονολογείται στον 17ο αιώνα π.Χ. και ανακαλύφθηκε το 1908 στο Παλάτι της Φαιστού στην Κρήτη.
Έχει διάμετρο 15 εκατοστά και είναι όλος χαραγμένος με σύμβολα. Από την στιγμή που ανακαλύφθηκε οι επιστήμονες προσπαθούσαν να τον «διαβάσουν» αλλά χωρίς επιτυχία.
Ο Δίσκος έχει επάνω του 241 σύμβολα. 122 στην 1η πλευρά και 119 στη 2η, τοποθετημένα σπειροειδώς. Τα σύμβολα είναι χωρισμένα σε ομάδες με τη χρήση μικρών γραμμών που κατευθύνονται προς το κέντρο του δίσκου.
Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο Δίσκος πρέπει να διαβαστεί από έξω προς τα μέσα.
Κι εδώ έρχεται ο Δρ Γκάρεθ Όουενς από το ΤΕΙ Κρήτης ο οποίος πιστεύει ότι ο Δίσκος της Φαιστού είναι αφιερωμένος σε κάποια μητέρα, όπως αναφέρει το Archaeology News Network.
«Η λέξη η οποία συναντάται στον Δίσκο αρκετές φορές είναι η λέξη μητέρα», δήλωσε ο ίδιος.
Ομαδοποίησε τα σύμβολα που βρίσκονται σε τρία σημεία της μιάς πλευράς του Δίσκου και ανακάλυψε επίσης την φράση «σπουδαία γυναίκα».
Στην άλλη πλευρά του Δίσκου, κατάφερε να διαβάσει την λέξη ΑΚΚΑ που σημαίνει σύμφωνα με τον καθηγητή «Εγκυος γυναίκα».
Έτσι, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μια πλευρά του Δίσκου είναι αφιερωμένη σε μια έγκυο γυναίκα και η άλλη σε μια γυναίκα που γεννά.
Όπως εξήγησε ο ίδιος επί έξι χρόνια μαζί με τον συνάδελφό του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Τζων Κόουλμαν προσπαθούσαν να σπάσουν τον κώδικα.
Είπε επίσης ότι πλέον έχει καταφέρει να «διαβάσει» το 90% της μιας πλευράς.
Ο δίσκος της Φαιστού ανακαλύφθηκε στο υπόγειο του δωματίου XL-101 του Μινωικού παλατιού της Φαιστού, κοντά στην Αγία Τριάδα, στη νότια Κρήτη. Ο Ιταλός αρχαιολόγος Λουΐτζι Περνιέ ανάκτησε αυτό τον εντυπωσιακά άθικτο «δίσκο», περίπου 15 εκατ. στη διάμετρο και ομοιόμορφα μόλις πάνω από 1 εκατ. στο πάχος, στις 3 Ιουλίου 1908.
http://youtu.be/6Chcplx3tZ8