ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δώρο άδωρο οι εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ. Υπολογίζουν ακόμα και το επίδομα ανεργίας(!) στο εισόδημα.

ενφια (1)

Αυστηρά κριτήρια, που κάνουν «δώρο – άδωρο» τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ , περιλαμβάνονται στην επίμαχη τροπολογία που κατατέθηκε νωρίτερα στη Βουλή. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απαλλαγή 50% θα χορηγείται στους φτωχούς φορολογούμενους υπό την πρόσθετη προϋπόθεση ότι τα κτίσματα και τα εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών οικόπεδα που κατέχουν, δεν υπερβαίνουν σε αντικειμενική αξία τα 85.000 ευρώ αν είναι άγαμοι ή τα 150.000 ευρώ αν είναι έγγαμοι χωρίς παιδιά ή τα 200.000 ευρώ εάν είναι έγγαμοι και έχουν ένα ή δύο παιδιά!

Προστίθεται δηλαδή ένα νέο περιουσιακό κριτήριο το οποίο περιορίζει σημαντικά τον αριθμό των φτωχών πολιτών που θα μπορούν να γλιτώσουν από το 50% του ΕΝΦΙΑ. Ταυτόχρονα διατηρείται η έτερη προϋπόθεση που αφορά στην ακίνητη περιουσία, σύμφωνα με την οποία το συνολικό άθροισμα της επιφάνειας των κτισμάτων που κατέχουν ο φορολογούμενος, η σύζυγός του και τα τέκνα του δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Πάντως, η πρόσθετη προϋπόθεση για την αξία της ακίνητης περιουσίας δεν ισχύει για την άλλη κατηγορία δικαιούχων απαλλαγής, δηλαδή για τους τρίτεκνους, τους πολύτεκνους και τους ανάπηρους με βαθμό 80% και άνω, για τους οποίους προβλέπεται έκπτωση 100%. Από την άλλη πλευρά, για όλες τις ευπαθείς ομάδες που δικαιούνται απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ καταργείται η προϋπόθεση να μην έχουν αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία.

Όσον αφορά στην μείωση του ΕΝΦΙΑ για όσους κατείχαν κενά μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, η τροπολογία ορίζει το ποσοστό της στο 20% και θέτει ως προϋπόθεση το ακίνητο να ήταν κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013. Αυτό σημαίνει ότι της έκπτωσης εξαιρούνται όσα ακίνητα έχουν αποπερατωθεί και δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί ποτέ, όπως και όσα ακίνητα είναι κενά ή ανοίκιαστα αλλά οι ιδιοκτήτες δεν είχαν διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Επιπλέον, με την τροπολογία διευκρινίζεται ότι το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα που θα λαμβάνεται υπόψη για την χορήγηση μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (φτωχούς, τρίτεκνους, πολύτεκνους, ανάπηρους κ.λπ.) θα είναι το μεγαλύτερο μεταξύ του συνολικού πραγματικού εισοδήματος Συνυπολογίζονται δηλαδη και τα αυτοτελώς φορολογούμενα ή φοροαπαλλασσόμενα ποσά (επιδόματα ανεργίας, ΕΚΑΣ, τόκοι καταθέσεων, μερίσματα κ.λπ.) – και τα τεκμηρια κάθε φορολογούμενου. Κατά τα λοιπά, με την τροπολογία ορίζεται ότι για τα οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές εντός ορίων οικισμών και εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας η τιμή αφετηρίας με βάση την οποία θα υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να υπερβαίνει την τιμή ανά τ.μ. που ελήφθη υπόψη πέρυσι για τον υπολογισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Με άλλες προβλέπονται τα εξης: * Ο ΕΝΦΙΑ δεν θα συμψηφίζεται με επιστροφές φόρου. * Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ τα σεισμόπληκτα ακίνητα, καθώς και τα οικόπεδα στα οποία βρίσκονται αυτά στην Κεφαλονιά και τους νομούς Φθιώτιδας και Φωκίδας. * Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ και τα υπόλοιπα οικοπέδου στα οποία βρίσκονται ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης. * Όλες οι μεταβολές που έχουν γίνει στην ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων από την 1/1/2014 και θα γίνουν έως τις 30/11/2014 θα πρέπει να δηλωθούν στο Ε9 έως τις 31 Ιανουαρίου 2015.

πηγή: dikaiologitika.gr