ΔΙΕΘΝΗ

Η NASA φωτογράφισε ένα «μάτι» στον Δία

dias

Τον Δία να μας κοιτά κατάματα, συνέλαβε ο φακός του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Hubble, το οποίο έχει στραφεί προς τη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του γίγαντα ερίων, για να τη μελετήσει καλύτερα. Η φωτογραφία με το «μάτι» του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος είναι εντυπωσιακή. Αλλά τι είναι ακριβώς αυτό που βλέπουμε στις εικόνες του Hubble;

Νωρίτερα φέτος, τον Απρίλιο, το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble συνέλαβε μία απόκοσμη εικόνα από τον πλανήτη Δία, στην οποία διακρίνεται μία μαύρη τρύπα, ακριβώς στο σημείο όπου την επιφάνεια του γιγαντιαίου μας γείτονα “στολίζει” η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα – μία τεράστια καταιγίδα που μαίνεται από τον 17ο αιώνα, τουλάχιστον.

Το αποτέλεσμα ήταν μία φωτογραφία του Δία, η οποία, σε πρώτη ματιά, παρουσιάζει τον πλανητικό γίγαντα να μας… κοιτάζει, καθώς ο συνδυασμός της Μεγάλης Ερυθράς Κηλίδας και της μαύρης τρύπας σχηματίζει την εικόνα ενός “ματιού”. “Για μία στιγμή, ο Δίας κοίταξε πίσω προς το Hubble, σαν ένας μονόφθαλμος Κύκλωπας”, όπως είπε χαρακτηριστικά, εκπρόσωπος της NASA.

Στην πραγματικότητα, η εν λόγω φωτογραφία δεν είναι τίποτα άλλο από ένα παιχνίδι σκιών, το οποίο  “σκάρωσαν” ο Δίας και ένα από τα φεγγάρια του, ο Γανυμήδης. Σε μία κοσμική συγκυρία, τη στιγμή που το Hubble ήταν στραμμένο προς τη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα, για να τη φωτογραφίσει, ο Γανυμήδης περνούσε από μπροστά, ρίχνοντας τη σκιά του στο κατάλληλο σημείο.

Η φωτογραφία του Hubble με το μάτι του Δία (NASA)

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα είναι μία επίμονη αντικυκλωνική καταιγίδα, που βρίσκεται ακριβώς κάτω (νότια) από τον ισημερινό του Δία, και η οποία γνωρίζουμε ότι μαίνεται για περίοδο, τουλάχιστον, 300 με 400 ετών. Είναι ο μεγαλύτερος γνωστός στρόβιλος στο ηλιακό μας σύστημα, με μέγεθος όσο δύο με τρεις φορές εκείνο της Γης.

Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι η μάζα του γίγαντα αερίων που ονομάζουμε Δία είναι 317 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του πλανήτη μας. Αριθμός που τον καθιστά τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος σε μάζα. Ο ίδιος πλανήτης είναι ο μεγαλύτερος από όλους τους γείτονές μας, όσον αφορά και σε διαστάσεις.

Παρά το τεράστιο μέγεθός του, δεν γνωρίζουμε και τόσα πολλά πράγματα για αυτόν τον κοσμικό τιτάνα. Για να μπορέσει να τον μελετήσει με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, η NASA έχει, ήδη, στείλει την αποστολή Juno, η οποία αναμένεται να τον προσεγγίσει στα τέλη του 2016, ενώ μία παρόμοια αποστολή έχει στα σκαριά και η Ευρωοαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.

πηγή : pathfinder.gr