ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Όχι στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και για το 2015 – Δέσμευση τραπεζών για ρευστότητα στην αγορά

Τα «κόκκινα» δάνειατα stress tests, το απόθεμα των 11,5 δισ. ευρώ του ΤΧΣ. και όλα τα θέματα της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, συζητήθηκαν στη συνάντηση, που είχαν, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας  -ΕΤΕ, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank- συνάντησαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Οι τράπεζες είναι έτοιμες και σε τεχνικό επίπεδο να αρχίσουν την εφαρμογή του νόμου για τα «κόκκινα» δάνεια αμέσως μετά την ψήφισή του από τη Βουλή δήλωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας.

Σημείωσε δε ότι συμφωνεί με τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια. Ο κ. Σάλλας πρόσθεσε ότι στη σύσκεψη συζητήθηκε ακόμη η πορεία μετά τα stress test που ήταν πολύ επιτυχής εξέλιξη και ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Είπε ακόμη ότι συζητήθηκε και η οικονομική ανάπτυξη σημειώνοντας ότι με δεδομένο για την επόμενη χρονιά ότι θα υπάρχει ανάπτυξη της τάξης του 2% – ορισμένοι προβλέπουν ακόμα και 3% – οι τράπεζες θα είναι σε θέση να στηρίξουν αυτό το πλάνο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τάχθηκε κατά της απελευθέρωσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας σημειώνοντας ότι οι τράπεζες δεν θέλουν να φορτωθούν χαρτοφυλάκια των 70.000 ή των 100.000 ευρώ. Οι τράπεζες, είπε χαρακτηριστικά, δεν αντιμετωπίζουν θέμα πλειστηριασμών, δεν υπάρχει λόγος, δεν πρέπει να γίνει και δεν βλέπω να γίνεται.

Παρόντες επίσης από πλευράς κυβερνήσεως ήταν  οι  Γκίκας Χαρδούβελης, Κώστας Σκρέκας και Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ οι τράπεζες εκπροσωπήθηκαν από τους κυρίους Μιχάλης Σάλλας (Πειραιώς), Δημήτρης Μαντζούνης (Alpha Bank), Αλέξανδρος Τουρκολιάς (Εθνική), Χρήστος Μεγάλου (Eurobank).