Εικόνες από άλλες εποχές, που όλοι θα θέλαμε να ξεχάσουμε, αλλά δυστυχώς φαίνεται ότι θα ξαναζήσουμε, θα δει όποιος βρεθεί μετά το μεσημέρι σε ένα θερμοκήπιο στο Τυμπάκι.
Οι γονείς-παραγωγοί αναγκάζονται να παίρνουν μαζί τους τα παιδιά τους – πέντε και έξι ετών – διότι πλέον οι δύο από τους τρεις παιδικούς σταθμούς της περιοχής δεν μπορούν να κρατήσουν τα παιδιά μετά τις 12 το μεσημέρι, λόγω υποστελέχωσης και περικοπών.
Οι εικόνες που καταγράφονται στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες είναι συγκλονιστικές, με κορίτσια και αγόρια 5 και έξι ετών ανακατεμένα με τους εργάτες να βιώνουν την πλήρη εγκατάλειψή τους από την ίδια την πολιτεία όπως λένε οι γονείς τους. Ο θεσμός του ολοήμερου σχολείου περνάει κρίση, προκαλώντας ποικίλα προβλήματα και σε όσους από τους γονείς ακόμη έχουν εργασία τόνισαν οι εκπαιδευτικοί, που κατηγόρησαν την πολιτεία ότι επιχειρεί να εξαθλιώσει πλήρως τη δημόσια παιδεία.
Είναι από τις εικόνες που αρκούν για να γυρίσουν πίσω το χρόνο σε άλλες δεκαετίες. Γυναίκες και άνδρες παραγωγοί από το Τυμπάκι παίρνουν μαζί τους στα θερμοκήπια τα 5χρονα παιδιά τους, αφού μετά τις 12 το μεσημέρι τα δύο από τα τρία νηπιαγωγεία της περιοχής, που δεν έχουν στελεχωθεί με τον απαραίτητο αριθμό νηπιαγωγών… επί της ουσίας διώχνουν τους μαθητές τους, των οποίων οι γονείς… με δεμένα τα χέρια λόγω εργασίας… Μόνο στα θερμοκήπια μαζί τους μπορούν να τα έχουν.
Ο μικρός Αχιλλέας κάθε μεσημέρι στις 12 που φεύγει από το σχολείο, πηγαίνει με τον πατέρα του στο θερμοκήπιο. Ανάμεσα στα κηπευτικά, τα φάρμακα και τους εργάτες προσπαθεί να βρει τρόπο να περάσει την ώρα του, αφού το σχολείο του αδυνατεί να λειτουργήσει σε ολοήμερο τμήμα.
Σε απόγνωση και ο πατέρας του. Ο 40χρονος Νίκος, πατέρας δύο παιδιών, που από τη μια μπορεί να νιώθει τυχερός που τα παιδιά του λόγω της εργασίας του έχουν τα απαραίτητα, από την άλλη όμως νιώθει την εγκατάλειψη από την πολιτεία και την αδιαφορία όπως εξηγεί για τον αγώνα που καταβάλουν καθημερινά οι οικογένειες προκειμένου να επιβιώσουν.
Τα δύο από τα τρία νηπιαγωγεία της περιοχής που συστεγάζονται, τρεις μήνες από την έναρξη των μαθημάτων, δεν έχουν ακόμη νηπιαγωγούς για να στελεχώσουν τα ολοήμερα τμήματα. Σε πρόσφατη επίσκεψη εκπροσώπων της περιοχής στον διευθυντή της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου, το ζητούμενο ήταν ένα.
Να μπορούν τα σχολεία να λειτουργούν σε πλήρες ωράριο αποφεύγοντας τον κίνδυνο μέσα στο χειμώνα που και ο καιρός δε θα το επιτρέπει, τα μικρά παιδιά να πρέπει να βρίσκονται μέσα στα θερμοκήπια αφού διαφορετικά δεν γίνεται.
Όχι μόνο τα δύο σχολεία στο Τυμπάκι, αλλά 20 περίπου ακόμη νηπιαγωγεία λειτουργούν σε επίπεδο νομού Ηρακλείου με αυτό τον τρόπο, δυσκολεύοντας την καθημερινότητα των γονιών.