ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύμφωνα με το ΣτΕ: Συνταγματική η νομιμοποίηση αυθαιρέτων

?????????????? ??????? ???????? ??? ??????? . ?????????? ??? 1 ?????????? 2006 ?? ?????????????? ????? ??? ???????? , ??????? 27 ?????????? 2005.

Συνταγματικό και νόμιμο κρίνει τον νέο νόμο για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, ανακουφίζοντας το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν προσκρούει σε καμία συνταγματική διάταξη ο νόμος 4178/2013 για την αυθαίρετη δόμηση, που προβλέπει τη διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα των αυθαιρέτων, την εξαίρεσή τους από την κατεδάφιση κ.λπ.

Αντίθετα, η Ολομέλεια έκρινε ότι είναι αντίθετη στη Συνταγματική Αρχή της διάκρισης των εξουσιών η ευνοϊκή διάταξη που προβλέπει ότι μπορούν να τακτοποιηθούν τα ακίνητα που έχουν κριθεί αυθαίρετα και κατεδαφιστέα με τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Το ΣτΕ την απασχόλησε η προσφυγή τριών κατοίκων του Αμαρουσίου που ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι υπουργικές αποφάσεις για την έναρξη λειτουργίας του πληροφορικού συστήματος διεκπεραίωσης των δηλώσεων.