ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έτσι θα γίνει το haircut σε επιχειρηματικά δάνεια

kokkina daneia

Διαγραφή κεφαλαίου και τόκων δανείων έως και 500.000 ευρώ φέρνει η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.

Παράλληλα, όπως προβλέπουν άλλες διατάξεις του νομοθετήματος, το οποίο ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή, αν μία επιχείρηση, ένας επαγγελματίας ή και αγρότης έχει υπερήμερο δάνειο αλλά και ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει πρώτα να ρυθμίζει τις τελευταίες και μετά να διεκδικεί τη διευθέτηση των χρεών του προς την τράπεζα.

Αυτές είναι οι δύο από τις πέντε σημαντικές αλλαγές στο σχέδιο της τροπολογίας για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Τις έκανε στο… παρά πέντε της ψήφισής της ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

Οι διαγραφές

Με την τροπολογία, μπορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ καθώς και ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες να ρυθμίζουν τα υπερήμερα δάνειά τους, πετυχαίνοντας ακόμη και διαγραφές μέχρι 500.000 ευρώ κεφαλαίων και τόκων δανείων. Ταυτόχρονα αυτοί θα απολαμβάνουν υψηλότερο κατά 20% «κούρεμα» τόκων και προσαυξήσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι δόσεις θα κλιμακώνονται όπως και στη ρύθμιση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας σε 72 και 100.

Η «τροπολογία Δένδια», μετά και από τις τελευταίες παρεμβάσεις της τρόικας στη ρύθμιση των 100 δόσεων, υπέστη πέντε αλλαγές. Αυτές τις έκανε ο νέος υπουργός Κώστας Σκρέκας:

[1] Οι διατάξεις που αφορούν στις ρυθμίσεις των οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία εναρμονίζονται πλήρως με εκείνες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, όπως δηλαδή προβλέπονται στα άρθρα 51 και 54 του νόμου 4305/2014. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι στο τελικό κείμενο της τροπολογίας για το θέμα των χρεών προς το Δημόσιο γίνεται επίκληση μόνο των συγκεκριμένων άρθρων και αφαιρείται η φράση του πρώτου κειμένου, «μέχρι 100 δόσεις», ώστε να μην υπάρχει καμία παρερμηνεία και να είναι οι διατάξεις των τριών υπουργείων πλήρως εναρμονισμένες.

[2] Καταργείται το «πλαφόν» των 500.000 ευρώ στις οφειλές ανά επιχειρηματία και καθιερώνεται ανώτατο ύψος διαγραφών που μπορούν να κάνουν οι τράπεζες και είναι οι 500.000 ευρώ στο σύνολο των οφειλών. Αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 2,5 εκατ. ευρώ. Στο πρώτο κείμενο της τροπολογίας, όπως ήταν διατυπωμένη η συγκεκριμένη διάταξη, μπορούσε και να ερμηνευτεί πως μπορούσαν να διαγραφούν κεφάλαια και τόκοι δανείων, εφόσον αυτά ήταν συνολικού ύψους μέχρι τις 500.000 ευρώ. Τώρα, αποσαφηνίζεται πως οι διαγραφές μπορούν να ανέλθουν μέχρι τις 500.000 ευρώ συνολικά. Δηλαδή, αν μία επιχείρηση χρωστά 300.000 σε μία τράπεζα και από 150.000 σε άλλες δύο, τότε αν η τράπεζα θέλει να κάνει διαγραφή, δεν θα πρέπει αυτή στο σύνολό της να ξεπερνά τις 500.000 ευρώ.

[3] Ο επιχειρηματίας που θέλει να ρυθμίσει το δάνειό του, κι έχει και ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, πρώτα θα υπάγεται σε αυτές τις ρυθμίσεις και μετά θα απευθύνεται στις τράπεζες. Δηλαδή, πρώτα θα αιτείται την ένταξή του στον νόμο περί 72 ή 100 δόσεων κι αφού μπει, τότε θα ζητά τη διευθέτηση του δανείου του. Αν οι τράπεζες προχωρήσουν σε ρυθμίσεις, τότε θα παίρνει το μπόνους του 20% της επιπλέον διαγραφής των προστίμων και προσαυξήσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο. Οι τράπεζες σε αυτήν την περίπτωση μπορούν να χρηματοδοτήσουν και την εφάπαξ αποπληρωμή των οφειλών, ώστε να διαγραφούν τελείως τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις. Αυτό είναι βέβαια, στη διακριτική ευχέρεια της τράπεζας.

[4] Η ημερομηνία υπαγωγής στις διατάξεις του νομοσχεδίου είναι η 31η Μαρτίου του 2016, αντί για 31 Μαρτίου του 2015.

[5] Τις διατάξεις του νόμου μπορούν να επωφεληθούν και οι επιχειρήσεις με «κόκκινα» δάνεια, αλλά χωρίς οφειλές προς το Δημόσιο.

Τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση ιδιωτικού χρέους που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα επιδιώκει η τροπολογία για τα «κόκκινα» δάνεια.

Αυτό τόνισε με ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας υποστηρίζοντας ότι «περίπου 180.000 επιχειρήσεις βρίσκονται σε αδυναμία εκπλήρωσης των δανειακών τους υποχρεώσεων. Οι επιχειρήσεις αυτές απασχολούν 350.000 εργαζομένους, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τις θέσεις εργασίας τους αν κλείσουν οι εταιρίες τους».

Έχει υπολογιστεί ότι τα υπερήμερα δάνεια των επιχειρήσεων αυτών μαζί με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ανέρχονται σε περίπου 73 δισ. ευρώ. Από αυτές τις επιχειρήσεις, οι περίπου 170.000 με 174.000 έχουν τζίρο μέχρι 2,5 εκατ. ευρώ.

Πηγή: imerisia.gr