Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Τίποτα δεν είναι σίγουρο πλέον στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και παρά ταύτα η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να καταθέσει τον Προϋπολογισμό του 2015 την ερχόμενη Παρασκευή. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ακόμα και χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι αν και ψηφίστηκε με τον γνωστό περιπετειώδη τρόπο η τροπολογία για τη ρύθμιση οφειλών, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητάνε ακόμα μεγαλύτερο «κούρεμα», με στόχο να περιοριστεί ο αριθμός των δικαιούχων, αφού επιμένουν να διαφωνούν με τη σκοπιμότητα μιας νέας ρύθμισης οφειλών!
Η… οσμή της εμπλοκής στο θέμα της ρύθμισης έγινε ιδιαίτερα έντονη από τις πρώτες απογευματινές ώρες της Δευτέρας, καθώς ενώ την Κυριακή πηγές της ΓΓΔΕ διαβεβαίωναν ότι η εφαρμοστική εγκύκλιος θα υπογραφεί τη Δευτέρα, έτσι ώστε να ανοίξει τάχιστα η εφαρμογή του TAXIS, ξαφνικά οι ίδιες πηγές μετέφεραν την έκδοση της εγκυκλίου λίγες ημέρες αργότερα, δίνοντας την αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά. Στην πραγματικότητα η Τρόικα επιμένει να εγείρει, μεταξύ άλλων, θέμα και για τη ρύθμιση οφειλών, παρά το ότι είναι προφανές πως και πολιτικά θα ισοδυναμεί με αυτοκτονία για την κυβέρνηση ενδεχόμενη νέα τροπολογία και τεχνικά είναι δύσκολο να γίνουν αλλαγές, αφού ήδη «τρέχει» η ρύθμιση για τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Επί της ουσίας, προοπτική άμεσης επιστροφής της Τρόικας εντός των ημερών δεν διαφαίνεται, καθώς αν και υπάρχουν κάποια σημεία σύγκλισης σε επιμέρους θέματα, τις δύο πλευρές εξακολουθεί να χωρίζει άβυσσος στο θέμα του δημοσιονομικού «κενού». Το ΓΛΚ, ετοιμάζεται να καταθέσει την Παρασκευή το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2015, επιμένοντας ότι με βάση το μακροοικονομικό σενάριο στο οποίο έχει βασιστεί, θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3%. Αντιθέτως, η Τρόικα επιμένει να ζητάει διευκρινίσεις και πρόσθετα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τα σενάρια εργασίας της Αθήνας, θεωρώντας ότι ως έχει ο Προϋπολογισμός αφήνει ανοικτή μια «τρύπα» περίπου 2,7 δισ ευρώ. Το… μπαλάκι συνεχίζεται, αφού η ελληνική πλευρά επιμένει ότι η εκδοχή της Τρόικας είναι το δυσμενέστερο σενάριο και ότι όπως στο πρόσφατο παρελθόν δεν εδράζεται πουθενά. Κατάληξη δεν υπάρχει, όμως, αφού η πλευρά των δανειστών ανταπαντά πως όσο δεν παίρνει τα στοιχεία που ζητάει, δεν αλλάζουν οι υπολογισμοί της.
Πηγή: iefimerida.gr