ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέλος στις πρόωρες συντάξεις. Οι υποχωρήσεις της κυβέρνησης σε εργασιακά και ασφαλιστικό

συντάξεις

Τα ανοιχτά θέματα στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά παραμένουν στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης, που ακόμα πραγματοποιείται «από απόσταση» ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην τρόικα.

Οι κυβερνητικές υπαναχωρήσεις, μπορεί να μην αφορούν τα καίρια ζητήματα που οι δανειστές της χώρας έχουν θέσει, άτυπα, δηλαδή αύξηση στα όρια ηλικίας και μειώσεις στις συντάξεις, αλλά δείχνουν το σημείο, που έως αυτή την ώρα, μπορεί να φτάσει το Μαξίμου, σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr.

Τα νέα μέτρα

Στα νέα μέτρα -«με οικονομικό όφελος για τα Ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό» όπως τονίζει η τρόικα- περιλαμβάνονται:

[1] Η μείωση των συντελεστών υπολογισμού των συντάξεων για όσους συνταξιοδοτούνται από την 1/1/2015 με το επιχείρημα ότι τα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει ο ν. 3863/10 λαμβάνονται υπόψη μόνο για τον χρόνο ασφάλισης από την 1/1/2011 και μετά.

[2] Η σταδιακή αύξηση όλων των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης πριν από το 62ο και το 67ο έτος (τα οποία ισχύουν για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1/1/2013 και μετά).

[3] Η ένταξη του ΕΚΑΣ -ως προνοιακής παροχής- στα κριτήρια χορήγησης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και, συνδυαστικά, η επανεξέταση της χορήγησης συντάξεων με δεκαπενταετία που, επίσης, ενσωματώνουν ένα προνοιακό (μη ανταποδοτικό σε σχέση με τις εισφορές) τμήμα.

Η διαπραγμάτευση αναμένεται σκληρή, αλλά με τη «δαμόκλειο σπάθη» των εκλογών να παραμένει στη θέση της, είναι μάλλον δύσκολο η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα. Απομένει η πλευρά της τρόικα εάν θα κάνει ένα βήμα πιο πίσω, κάτι που έως τώρα δεν φαντάζει τόσο πιθανό. Σε κάθε περίπτωση τα θέματα που το Μαξίμου επιλέγει να «αγγίξει», μετά και την χθεσινή, νέα συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, είναι τα εξής:

*Απεργία: Η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει δεκτό το αίτημα της τρόικα, για προκήρυξη απεργίας με το 50% +1 του συνόλου των μελών ενός κλάδου και όχι μέσω απόφασης της πλειοψηφίας ενός ΔΣ, όπως γίνεται έως τώρα. Το ΠΑΣΟΚ όμως, που έχει βαθιές ρίζες στο συνδικαλιστικό κίνημα, εκφράζει την αντίθεσή του, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

*Ανταπεργία (lock out): Επίσης, η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να κάνει αποδεκτή την απαίτηση της τρόικα για επαναφορά του lock out με νόμο. Ξανά όμως το ΠΑΣΟΚ προβάλλει αντιστάσεις. Πάντως, εάν η κυβέρνηση επιμείνει, τότε θα έρθει διάταξη στη Βουλή στην οποία θα αναφέρεται ρητά ότι «ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει από το μισθό καθετί που ο εργαζόμενος ωφελήθηκε από τη ματαίωση της εργασίας ή από την παροχή της αλλού». Θεωρείται από κυβερνητικές πηγές ότι έτσι, προστατεύεται επαρκώς ο εργοδότης.

* Ασφαλιστικό: Το Μαξίμου δέχεται μόνο να συζητήσει τυχόν επιμέρους αλλαγές στο ασφαλιστικό, που θα αφορούν πιθανές ενοποιήσεις ταμείων. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν μπαίνει στην ουσία των αιτημάτων της τρόικα, που αφορούν αυξήσεις ορίων ηλικίας σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων (μητέρες με ανήλικο, παλαιοί ασφαλισμένοι, εργαζόμενοι σε πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες), όπως επίσης και μειώσεις συντάξεων σε ταμεία που καταγράφουν συστηματικά ελλείμματα.