Άρθρο – ανάλυση του φοροτεχνικού Γιάννη Σταματόπουλου
Την Παρασκευή τελικά δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Της Κυβερνήσεως η τροποποιημένη απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κας Σαββαίδου αφήνοντας εκτός ρύθμισης τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές Ε.Ν.Φ.Ι.Α. και φόρου εισοδήματος (οφειλές που λήγουν από 01 Οκτωβρίου και μετά).
Στην ρύθμιση τελικά εντάσσονται οι μέχρι του ποσού 1.000.000 ΕΥΡΩ, βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές ως την 01 Οκτωβρίου 2014, ανεξαρτήτως με το εάν αυτές έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής των οποίων οι όροι τηρούνται ή όχι.
Προσοχή πρέπει να δοθεί στο ότι η ρύθμιση χάνεται όταν:
- Δεν καταβληθεί εμπρόθεσμα έστω και μία δόση κατά το πρώτο εξάμηνο.
- Έχουν δηλωθεί ανακριβή στοιχεία προκειμένου να χορηγηθεί η ρύθμιση.
- Δεν είναι φορολογικά ενήμερος από την ημερομηνία υπαγωγής και καθ’όλη την διάρκεια της ρύθμισης.
Αντίθετα η ρύθμιση δεν χάνεται όταν :
- Δεν καταβληθούν εμπρόθεσμα μέχρι δύο δόσεις ανά έτος προγράμματος ( όχι κατά το πρώτο εξάμηνο).
- Δεν καταβληθεί εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης ανά έτος προγράμματος και για χρονικό διάστημα δύο μηνών. ( όχι κατά το πρώτο εξάμηνο).
Καταληκτική ημερομηνία της αίτηση υπαγωγής είναι η 31 Μαρτίου 2015.
Το ερώτημα είναι μήπως τελικά έχουμε ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη της επιτυχίας της ρύθμισης των ληξιπροθέσμων οφειλών στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία και πόσοι θα συνεχίσουν να υπάγονται μετά από κάποιο διάστημα. Για πολλοστή φορά οι αρμόδιοι δεν ανέλυσαν, γιατί εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες ενώ έμπαιναν στις εκάστοτε ρυθμίσεις, τελικά μετά από κάποιο διάστημα έχαναν ην ρύθμιση. Η απάντηση είναι απλή, παρόλο που είχαν την δυνατότητα να πληρώνουν την δόση της όποιας ρύθμισης, αδυνατώντας να πληρώσουν τις αυξημένες τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές μηνιαίες υποχρεώσεις τους έχαναν την ρύθμιση και τελικά το δημόσιο δεν εισέπραττε από τον απελπισμένο πλέον οφειλέτη ούτε τα ποσά της ρύθμισης ούτε τις νέες μηνιαίες υποχρεώσεις του. Έτσι έφθασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία από 33 δις το 2009 σε 71 δις το 2014.
Για μία ακόμη φορά στις πολυσυζητημένες ρυθμίσεις (εφορία – ασφαλιστικά ταμεία) προβλέπεται ότι χάνεται η ρύθμιση αν κάποιος δεν είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερος καθ’όλη την διάρκεια αυτής. Δηλαδή τις μας λένε, ότι αν κάποιος έχει υπαχθεί στην ρύθμιση π.χ. των 72 μηνών και μετά από 36 μήνες συνεπούς τήρησης των όρων και πληρωμής των μηνιαίων ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων του, ενώ μπορεί μεν να πληρώσει την δόση της ρύθμισης αλλά αδυνατεί πρόσκαιρα των μηναίων υποχρεώσεων του χάνει την ρύθμιση.
Τελικά η αυστηρότητα της τήρησης του όρου αυτού θα κρίνει και την επιτυχία των συγκεκριμένων ρυθμίσεων.