ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΟΜΒΑ Σόιμπλε στην Ευρώπη – Οι Βρυξέλλες θα ρυθμίζουν τους εθνικούς προϋπολογισμούς

Belgium EU Europa Forum

Τόσο απλά οι Βρυξέλλες δείχνουν πλέον τις προθέσεις τους για την Ενωμένη Ευρώπη που έχουν οραματιστεί. Μια Ευρώπη στη βάση του διευθυντηρίου και όχι μια Ευρώπη που ενώνει, μοιράζεται και αναμφίβολα ακολουθεί κάποιους κανόνες. Αντίθετα έχει μόνο κανόνες, τελεία και παύλα.

Η μήπως όχι;

Απομένει η αμφισβήτηση να γίνει εφαλτήριο επίλυσις των όποιων σκιών αφήνουν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Τι είπε ο Σόιμπλε; Με τα πολλά με τα λίγα σε συνέντευξή του ζήτησε, όχι ζήτησε να συζητηθεί το ενδεχόμενο, ζήτησε ορθά κοφτά να εκχωρηθεί στις Βρυξέλλες το δικαίωμα να ασκούν βέτο σε εθνικούς προϋπολογισμούς. Σε ποιά περίπτωση;  Στην περίπτωση κατά την οποία αυτές οι χώρες παραβαίνουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών: «Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων θα έπρεπε να διαθέτει ένα δικαίωμα να ασκεί βέτο επί των (εθνικών) προϋπολογισμών οι οποίοι παραβιάζουν τα ευρωπαϊκά κριτήρια σταθερότητας», επιχειρηματολόγησε ο υπουργός στο εβδομαδιαίο ειδησεογραφικό περιοδικό Focus και συμπλήρωσε: «Αυτό θα αποτελούσε «ένα ισχυρό μήνυμα ότι θέλουμε πραγματικά να τηρήσουμε τις κοινές μας δεσμεύσεις».»

Μια δήλωση, πρόγευση, για τα όσα θα έρθουν σε λίγες ημέρες στην προσεχή σύνοδό των Ευρωπαίων ηγετών.

Ωστόσο ο ευφυής γερμανός πολιτικός είχε και δήλωση για να χρυσώσει το χάπι:  «Αυτό δεν παρεμβαίνει στην εθνική αρμοδιότητα για την κατάρτιση του προϋπολογισμού. Τα κοινοβούλια στις χώρες αυτές θα μπορούν πάντα να αποφασίσουν εάν θα προχωρούν σε περικοπές δαπανών, αυξήσεις φόρων ή εάν θα συνεχίζουν να εφαρμόζουν άλλες μεταρρυθμίσεις».

Σημείωση: Αν εννοεί ότι θα μπορούμε να κάνουμε όλα αυτά που δεν αφήνουν να κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός, τόσο η τρόικα όσο και η Ε.Ε., τότε μπαίνει σοβαρό θέμα αξιοπιστίας των εννοιών και των ερμηνειών στην απόδοση των εκφράσεων που συνιστούν πολιτική. 

Και τέλος μεταξύ άλλων δηλώσεων του ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξής αναφορά: «Πρέπει να επιδείξουμε ότι επιθυμούμε να πάμε πιο μακριά (στην πορεία) προς μια δημοσιονομική ένωση».

Τι θα πει να πάμε πιο μακρυά;

Πότε θα ενημερωθούν οι λαοί των κρατών-μελών για αυτή τη διαδρομή και ποιός την ορίζει;

Με αφορμή τις δηλώσεις αυτές είναι σαφές ότι η Ευρώπη των Βρυξελλών το Δεκέμβριο κάτι ετοιμάζει…

Ο Αθόρυβος…