ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μετά το ναυάγιο με την τρόικα – Συνάντηση σήμερα Σαμαρά-Βενιζέλου

σαμαρασ βενιζελοσ

Η αποχώρηση από το Παρίσι της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, χωρίς συμφωνία, σήμανε συναγερμό στην Αθήνα, καθώς είναι ανοιχτό πλέον το ενδεχόμενο να μην ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως την συνεδρίαση του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Κάτω από τη σκιά των δυσμενών αυτών εξελίξεων, συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου θα έχουν σήμερα το πρωί, στις 10.00, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

Οι εκτιμήσεις πάντως από τα στρατόπεδα των κυβερνητικών εταίρων είναι ότι τα πιθανά σενάρια για την επόμενη μέρα του απραγούς ταξιδιού στο Παρίσι έχουν ως εξής:

Είναι πιο πιθανή από ποτέ η άτυπη παράταση του ισχύοντος Μνημονίου, χρησιμοποιώντας και ως άλλοθι το εικοσαήμερο κλείσιμο των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων λόγω εορτών. Αυτό ίσως δώσει και περισσότερο χρόνο στην κυβέρνηση για διαπραγμάτευση.

Απαιτείται επίσπευση της προεδρικής εκλογής για τον Ιανουάριο, ώστε να ασκηθεί πίεση προς τους δανειστές με το δίλημμα «συμφωνία ή πολιτικό πρόβλημα στην Ελλάδα». Στην κυβέρνηση, πάντως, θεωρούν ότι αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να αποφευχθεί εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ συναινέσει σε πρόσωπο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται ορατό.