ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τρόμος» πριν τις απαντήσεις της τρόικα – Αισιοδοξία και ετοιμότητα για πιθανή ρήξη με τους δανειστές

eurogroup-symfvnia

Από ώρα σε ώρα αναμένει η ελληνική κυβέρνηση τις απαντήσεις της τρόικας στο e-mail που εστάλη με τα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα που προτείνονται. Στο Μαξίμου εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι θα συμφωνήσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών και θα κλείσουν την ημερομηνία επιστροφής τους στην Αθήνα ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν ενστάσεις από το ΔΝΤ που εμφανίζεται πιο σκληρό από τους Ευρωπαίους και στο σημείο αυτό υπάρχουν έντονες διαβουλεύσεις μεταξύ τους.

Οι δηλώσεις Σόιμπλε χθες, που είπε ότι αρχές Δεκεμβρίου θα συζητηθεί η επόμενη ημέρα για την ελληνική οικονομία με την προληπτική γραμμή πίστωσης, δείχνει ότι είναι πιο κοντά στο να συμφωνήσει η τρόικα στις προτάσεις που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, Σαμαράς και Βενιζέλος αποφάσισαν την αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό στο 11% ή 13%, δηλαδή στα προ 2010 επίπεδα. Από την αλλαγή συντελεστή φόρου φαίνεται να γλιτώνουν τα φάρμακα και πιθανότατα οι εκδόσεις. Το «πακέτο» των ελληνικών θέσεων συμπληρώνεται από το «πάγωμα» των συντάξεων για 3 ακόμα χρόνια, δηλαδή για την περίοδο 2016- 2018, την αύξηση στα 20 χρόνια της ελάχιστη ασφάλισης αλλά μόνο για όσους έχουν γεννηθεί από το 1975 και μετά, την κατάργηση των συντάξεων πριν από τα 62 έτη αλλά με εφαρμογή του μέτρου από το 2019, με 3ετή μεταβατική περίοδο, κάτι που υπολογίζεται ότι θα θίξει 10 με 15.000 ασφαλισμένους, όπως επίσης την πρόβλεψη αυστηρότερων εισοδηματικών κριτηρίων για το ΕΚΑΣ, το κονδύλι του οποίου θα μειωθεί κατά 80 εκατ. ευρώ. Το νέο πλαίσιο θα αποφασιστεί με βάση τα εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2015.

Όσον αφορά στο Δημόσιο, ο σχεδιασμός προβλέπει νέους εισαγωγικούς μισθούς για τους νεοπροσλαμβανόμενους από 1/1/2015, σταδιακή κατάργηση της αποκαλούμενης προσωπικής διαφοράς από 1/7/2015, «κούρεμα» οδοιπορικών, εκτός έδρας, υπερωριών και αποδοχές με βάση αξιολόγηση από 1/1/2016.

Σχετικά με τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, όλα θα κριθούν από τα έσοδα του Νοεμβρίου για τα οποία θα υπάρχει εικόνα περί στις 10 Δεκεμβρίου. Τότε μόνο θα κριθεί η τύχη αυτής της ρύθμισης κι αν τα έσοδα δεν είναι ικανοποιητικά τότε δεν αποκλείεται να υπάρξουν και εισοδηματικά κριτήρια, όπως ζητάει η τρόικα.

Από την πλευρά της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι οι περισσότερες από τις μεταρρυθμίσεις που αποφασίστηκαν, ειδικά στο ασφαλιστικό και το μισθολόγιο, είναι αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο παρελθόν και περιλαμβάνονται σε μνημονιακούς νόμους. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το ΠΑΣΟΚ διέρρεε πως δεν θα υπάρξουν δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας, ούτε μειώσεις μισθών και συντάξεων, ενώ για το θέμα του ΦΠΑ, επισημαίνεται πως θα αντιμετωπιστεί κατά τρόπο ανώδυνο για τους πολίτες.

Ωστόσο, εκτός από την αγωνία για την απάντηση της τρόικας, ακόμη μεγαλύτερη αγωνία επικρατεί στο Μαξίμου αφενός για τις σφοδρές αντιδράσεις που εκδηλώνονται ήδη από τον κλάδο του τουρισμού και αφετέρου για τη στάση των βουλευτών όταν τα μέτρα θα έρθουν προς ψήφιση.

Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα υπάρξει συσπείρωση των βουλευτών της συμπολίτευσης και δεν θα υπάρξουν διαρροές που θα απειλήσουν ακόμη και την ίδια την κυβέρνηση. Εννοείται ότι σε περίπτωση που δεν ψηφιστούν τα μέτρα που θα κλειδώσουν με την τρόικα, τότε οι πρόωρες εκλογές θα έρθουν πιο κοντά, ίσως και πιο κοντά από την Προεδρική εκλογή.

Μέχρι την επόμενη Κυριακή οι βουλευτές θα πρέπει να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό όμως θα πρέπει να δώσουν την ψήφο τους και για τα νέα, επώδυνα μέτρα. Ήδη βουλευτές της συμπολίτευσης εμφανίζονται έντονα επιφυλακτικοί στις διαρροές που υπάρχουν και λένε με νόημα: «Ανάλογα με το τι θα περιέχει το πακέτο που θα φέρουν για το ασφαλιστικό και το ΦΠΑ, θα κινηθούμε». Κυβερνητικές πηγές διέρρεαν τις προηγούμενες ημέρες ότι τα μέτρα που θα συμφωνηθούν με τους δανειστές θα έλθουν με την μορφή πολυνομοσχεδίου που θα είναι σε συνάφεια με την συμφωνία με την προληπτική γραμμή στήριξης. Ωστόσο χθες υπήρχαν φήμες ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να περάσει τα νέα μέτρα με την μορφή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Ένα ενδεχόμενο που δεν είναι καθόλου… δημοφιλές και μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις.

Πηγή: imerisia.gr