Όπως αναφέρει το άρθρο: «Κρατώντας το ΔΝΤ το ρόλο του στην Ελλάδα, θα είναι ένα πλήγμα για τον Αντώνη Σαμαρά που θέλει να βγάλει την Ελλάδα από την εποπτεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Επιθυμεί μια »καθαρή έξοδο», αλλά την ίδια στιγμή δέχεται έντονες πιέσεις να δεχθεί περαιτέρω βοήθεια και εποπτεία, έτσι ώστε να γίνει με σίγουρο τρόπο η μετάβαση από το μνημόνιο στην επόμενη φάση».
Από την μεριά του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημειώνει: «Το λέω κάθε μέρα. Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει. Το πρόγραμμα εξαντλείται. Λαμβάνω καθημερινά μηνύματα από την Ελλάδα, άλλοτε καλά και άλλοτε άσχημα, που έχουν να κάνουν με τις προτάσεις της για την επόμενη ημέρα».
Όπως αναφέρουν δύο αξιωματούχοι που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις, η Ελλάδα αποδέχθηκε στις 27 Νοεμβρίου, στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, να συζητήσει για την πιστωτική γραμμή και το ρόλο του ΔΝΤ και ταυτόχρονα ζήτησε να υπάρξει μια βραχυπρόθεσμη παράταση του τελευταίου review από την Τρόικα, έτσι ώστε να βγει το συντομότερο δυνατό από το μνημόνιο.
Αυτόπ σημαίνει πως οι εταίροι θα χρησιμοποιήσουν το «τείχος προστασίας» της Ευρωζώνης προς χάριν της Ελλάδας, ενώ το ΔΝΤ θα παρεμβαίνει «όπου είναι απαραίτητο». Ο κ. Ντάισελμπλουμ, από τη μεριά του, δεν αρνείται πως η πιστωτική γραμμή βρίσκεται ήδη στο τραπέζι των συνομιλιών. Πάντως, ούτε το ΔΝΤ, ούτε η ΕΕ, ούτε και η ελληνική πλευρά τοποθετήθηκαν δημοσίως επί του συγκεκριμένου θέματος.
Όπως σημειώνει το άρθρο: «Για να περάσει η Ελλάδα στην πιστωτική γραμμή θα πρέπει πρώρα να ολοκληρώσει επιτυχώς την τελευταία αναθεώρηση και να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις που θα γεφυρώνουν το χάσμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα σε αυτήν και τους δανειστές». Κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες και με τα ελληνικά ομόλογα να πιέζονται αρκετά, οι υπουργοί Οικονομικών θα συναντηθούν στις 8 Δεκεμβρίου για να τοποθετηθούν.
Αυτή τη στιγμή ο ρόλος του ΔΝΤ έχει διευκρινιστεί. Η ασάφεια αυτή πάντως δεν φαίνεται να υπάρχει στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης που επιθυμούν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να μείνει ενεργό και να παρακολουθεί στενά το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Ένας άλλος αξιωματούχος σημειώνει πως η περιβόητη επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος ενδέχεται να πάει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, Κάτι που όπως αναφέρει, το έχει ζητήσει ήδη η Ελλάδα και μέχρι να ολοκληρωθεί η τελευταία αναθεώρηση. Να σημειωθεί, δε, πως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλαδία, είναι ανάμεσα στις χώρες που θα πρέπει να πάρουν έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια για να πουν «ναι» στη στήριξη της Ελλάδας μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, όταν ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμά της.