«Γυμνάσια» κάνουν οι δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση, θέλοντας να αποδείξουν ποιος είναι ο ισχυρός της διαπραγμάτευσης και πως δεν αφήνουν πολλά περιθώρια, ελιγμών στην Αθήνα.
Η απόφαση της Τρόικας να μην επιτραπεί στους ελεγκτές των δανειστών να μεταβούν στην Αθήνα ούτε καν για να μιλήσουν στο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου με τίτλο «η ελληνική οικονομία σε σημείο καμπής», δείχνει με ανάγλυφο τρόπο τις σκληρές διαθέσεις των πιστωτών.
Το γιατί ο Ινδός επικεφαλής του ΔΝΤ στην Τρόικα Ρίσι Γκογιάλ και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Τρόικα Κλάους Μαζούχ ακύρωσαν την έλευσή τους στην Αθήνα για το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο δεν έχει διευκρινιστεί επισήμως. Είναι ωστόσο προφανές ότι οι δανειστές αποστέλουν το μήνυμα ότι δεν είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν οποιαδήποτε άλλη βοήθεια στην Ελλάδα, εάν η ελληνική πλευρά δεν συναινέσει με τις αξιώσεις τους.
Ακόμα και σε συμβολικό επίπεδο, λίγο πριν την θετική ή αρνητική απάντηση στο e-mail με τις προτάσεις, που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση για την άρση του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις και την έλευση της τρόικας στην Αθήνα, δείχνει ποιος έχει το πάνω χέρι, ενώ κάποια άλλα σενάρια το ερμηνεύουν ως έκφραση δυσαρέσκειας από την πλευρά τους για το περιεχόμενο του e-mail.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις της Αθήνας περιλαμβάνουν τα εξής μαθήματα:
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, στο «πακέτο μέτρων» που προσφέρει στην Τρόικα η κυβέρνηση για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση περιλαμβάνονται τα εξής μέτρα:
– Αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό για τις διανυκτερεύσεις ξενοδοχείων από 6,5% σε έως 13%,
– «Πάγωμα» των συντάξεων την διετία 2016-2017,
– Αύξηση στα 20 χρόνια (από 15) των ελάχιστων ετών ασφάλισης για να λάβουν σύνταξη οι γεννηθέντες από το 1975 και μετά,
– Κατάργηση συντάξεων πριν τα 62 (πλήρης εφαρμογή από το 2019 με τριετή μεταβατική περίοδο),
– Αυστηροποίηση κριτηρίων για χορήγηση ΕΚΑΣ προκειμένου να εξοικονομηθούν 80 εκατ. ευρώ,
– Μείωση του εισαγωγικού μισθού για πρωτοδιοριζόμενους στο δημόσιο από 1/1/2015,
– Κατάργηση προσωπικής διαφοράς από 1/7/2015 στο υπουργείο Οικονομικών (έναρξη πιλοτικής εφαρμογής του νέου μισθολογίου) και στη συνέχεια για όλους από 1.1.2015, με αντικατάστασή της από το «μπόνους» αποδοτικότητας και
– Νέα μείωση οδοιπορικών, εκτός έδρας και υπερωριών στο δημόσιο.