ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν συγκινείται» η τρόικα ούτε με το φόβητρο των πρόωρων εκλογών

troika kibernisi

«Ανεβαίνουν οι τόνοι» μεταξύ Ελλάδας και διεθνών δανειστών, γράφει σε σημερινό της δημοσίευμα η γαλλική εφημερίδα Le Monde, κάνοντας αναφορά στις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά για παράλογες απαιτήσεις της τρόικας, περί νέων φόρων και περικοπών και στο γεγονός ότι οι δανειστές δεν φαίνεται να «συγκινούνται» ούτε με το φόβητρο της πολιτικής αστάθειας λόγω πρόωρων εκλογών.

Αναπαράγοντας τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου περί παράλογων απαιτήσεων της τρόικας που δεν μπορούν να γίνουν δεκτές, η Monde επιχειρεί να δώσει τον τόνο των διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών, εξηγώντας ότι στο επίκεντρο βρίσκονται η μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, τα εργασιακά, τα φορολογικά (ρυθμίσεις για οφειλές με 100 δόσεις), ωστόσο, όπως εξηγεί, το πιο σημαντικό σημείο διαφωνίας παραμένει το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2015 .

Οι δανειστές υπολογίζουν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί 2-3 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα το επόμενο έτος, «εκτίμηση που δεν συμμερίζεται η κυβέρνηση» γράφει η Monde προσθέτοντας ότι παρά τις νέες προτάσεις που έστειλε η Ελλάδα στην τρόικα και την επίσημη απάντηση των δανειστών, ακόμη δεν έχει οριστεί ημερομηνία επιστροφής του κλιμακίου στην Αθήνα.

Η τελευταία αξιολόγηση που ξεκίνησε μετ’ εμποδίων τον Σεπτέμβριο, διεκόπη απότομα και θα έπρεπε να ξεκινήσει εκ νέου στις αρχές του μήνα, αλλά επί του παρόντος η κατάσταση παραμένει «μπλοκαρισμένη» με τις ελπίδες να διευθετηθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου να εξανεμίζονται μέρα με την ημέρα, όπως σημειώνεται στο άρθρο.

Ο πρωθυπουργός πόνταρε σε μια πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο την οποία θα ανακοίνωνε στον λαό, αξιοποιώντας αυτή την «πολιτική νίκη» για να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές που ζητά εδώ και μήνες η αντιπολίτευση, γράφει η Monde και υπογραμμίζει ότι ακόμη και το φόβητρο της πολιτικής αστάθειας σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ως επιχείρημα απέναντι στους δανειστές, δεν μοιάζει να συγκινεί την τρόικα που επιμένει στις απαιτήσεις της και αρνείται να χαλαρώσει τη θηλιά, αν δεν πειστεί για τη δημοσιονομική σταθερότητα με ορίζοντα την περίοδο 2015-16.