ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρύ το κλίμα σε Μαξίμου – Χ.Τρικούπη, ρωγμές στην συγκυβέρνηση προκαλεί το e-mail της τρόικας

troika_benizelos

H αφόρητη πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση εξαιτίας της αδυναμίας να προχωρήσει σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν από τα Χριστούγεννα, όπως απαιτούν οι εταίροι και το Eurogroup, προκαλεί έντονες αναταράξεις και ρωγμές στο οικοδόμημα της συγκυβέρνησης.

Χαριλάου Τρικούπη και Συγγρού φαίνεται διαφωνούν σε χειρισμούς για την επόμενη μέρα με σενάρια για επιμήκυνση του μνημονίου να απορρίπτονται ειδικά από την πλευρά στελεχών του ΠΑΣΟΚ αλλά και από γαλάζιους βουλευτές που δεν δείχνουν διατεθειμένοι να ψηφίσουν νέα μέτρα.

Η πρώτη αντίδραση του Μαξίμου για το περιεχόμενο του μεταμεσονύχτιου e-mail ήταν πως «το αξιολογούμε» ωστόσο το κλίμα είναι βαρύ, η αισιοδοξία απουσιάζει από τις δηλώσεις βουλευτών της κυβέρνησης που είναι φειδωλοί και προσεχτικοί στις «αποκαλύψεις» ενώ πέπλο συνεχίζει να καλύπτει το περιεχόμενο του «τελεσιγράφου» των εκπροσώπων της τρόικας.

Αφήνουν με αυτό τον τρόπο να πλανάται στον αέρα και το ενδεχόμενο να έχουν τεθεί πρόσθετα μέτρα –είτε άμεσης εφαρμογής είτε για τη λίστα του Ιουλίου.

Τη μοναδική νότα αισιοδοξίας δίνουν κυβερνητικά στελέχη που ασχολούνται με το ασφαλιστικό, καθώς επιμένουν ότι η τρόικα έκανε δεκτές τις ελληνικές προτάσεις για τις συντάξεις –όχι μείωση, μεταβατική περίοδος για συταξιοδότηση στα 62 χρόνια, αύξηση 15ετίας σε 20ετία για κατώτατη σύνταξη κλπ.

Ωστόσο, αρμόδιοι παράγοντες από τη Χαρ. Τρικούπη, εμφανίζονται επιφυλακτικοί, καθώς όπως ανέφεραν στο capital.gr, περιμένουν να μελετήσουν το κείμενο της απάντησης για να διαπιστώσουν εάν για άλλη μια φορά «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» , όπως είχε συμβεί και προ δέκα ημερών.

Πλέον, πληθαίνουν οι φωνές και στα δύο επιτελεία που «δείχνουν» καθυστερήσεις μέχρι να… σφυρίξει ο διαιτητής την (εξάμηνη) παράταση του τρέχοντος προγράμματος.

Μία τέτοια εξέλιξη, λένε, συν τα πρόσθετα μέτρα, εντείνει τους φόβους για «πολιτικές εξελίξεις» αφού ουδείς περιμένει να τη στηρίξουν οι κυβερνητικοί βουλευτές.

Σύμφωνα δε με κορυφαίο υπουργό του ΠΑΣΟΚ: «Εμείς δεν έχουμε συμφωνήσει σε παράταση του Μνημονίου».

Ηδη εκφράζονται φόβοι για καταψήφιση και της φερόμενης ως «ήπιας» διάταξης για αύξηση του ΦΠΑ στις τουριστικές διανυκτερεύσεις, καθώς εισπράττουν ήδη τις πιέσεις από τις περιφέρειές τους.

Το συγκυβερνών κόμμα μάλιστα δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί επίσημα επί του απαντητικού e-mail της τρόικας, περιμένοντας να γίνει πρώτα γνωστό το πλήρες περιεχόμενό του.

Σ΄αυτό το κλίμα ξεκινά το απόγευμα στην Ολομέλεια η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό που θα ολοκληρωθεί τη νύχτα της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία…