ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρά μέτρα ή Κάλπες – Η τρόικα εκτός πραγματικότητας φέρνει στα άκρα τη διαπραγμάτευση

metra-h-kalpes

Με το ΔΝΤ να έχει το ρόλο του «σκληρού» διαπραγματευτή, η Τρόικα προσπαθεί να επιβάλει την παράταση του Μνημονίου έστω και για μερικούς μήνες. Οι τροϊκανοί επιμένουν στο δημοσιονομικό κενό και ζητούν από την Ελλάδα νέα συμφωνία, στην οποία υπάρχουν και σκληρά μέτρα.

Τι επιδιώκει η κυβέρνηση

Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός από τις συνεχείς τρικλοποδιές που βάζουν οι δανειστές στις διαπραγματεύσεις και το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί με κάθε τρόπο να πετύχει μία επιτάχυνση των εξελίξεων έστω και την τελευταία στιγμή, ώστε να υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα στο Eurogoup της επόμενης Δευτέρας.

Μια πιθανή λύση που βλέπει η ελληνική πλευρά είναι το πάγωμα των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως θα έχουμε τεχνική παράταση του Μνημονίου. Στόχος είναι αυτή να μην ξεπεράσει τον έναν μήνα, ωστόσο οι ψίθυροι από την Ευρώπη κάνουν λόγο για μεγαλύτερη επιμήκυνση, της τάξεως των τριών ή και των έξι μηνών τουλάχιστον.

Στο πολιτικό κομμάτι, η ελληνική πλευρά αναμένεται να συνεχίσει την επικοινωνία-διαπραγμάτευση μέσω ανταλλαγής e-mail, παρά το ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε αδιέξοδο, καθώς η κυβέρνηση δνε θέλει σε καμία περίπτωση να χρεωθεί διακοπή των διαπραγματεύσεων.

Τα τρία μέτρα-φωτιά που ζητάει το ΔΝΤ

Κατάργηση της έκπτωσης στην έκτακτη εισφορά και την επαναφορά της στο 100%.

Αύξηση των φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα και ποτά.

Διορθώσεις στη ρύθμιση των 100 δόσεων, με στόχο να μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτή λιγότεροι φορολογούμενοι, έτσι ώστε τα ποσά των δόσεων να συνεχίσουν να είναι μεγάλα και, κατά το ΔΝΤ, να συνεχίσει η ροή χρήματος προς τα ταμεία. Μάλιστα, τα μέτρα αυτά πρέπει να ληφθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2015.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση δηλώνει ότι είναι αμετακίνητη στις θέσεις της, όπως αυτές παρουσιάστηκαν και από τον πρωθυπουργό στην ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. Το Μαξίμου διαμηνύει ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές που δεν μπορεί να περάσει, επιμένοντας στον προληπτικό χαρακτήρα των σκληρών μέτρων που η τρόικα απαιτεί να ισχύσουν άμεσα.

Το Euro Working Group μελετάει σχέδιο 6+6 μηνών

Το Euro Working Group ετοιμάζει σχέδιο για έξι μήνες, με προοπτική για ακόμα ένα εξάμηνο (6+6), εξετάζοντας όμως και την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για τεχνική παράταση δύο-τριών μηνών, που μπορεί να βρει τους υπουργούς Οικονομικών σύμφωνους αλλά με κάποιες απορίες. Πάντως, στην ΕΕ θεωρούν πως πιθανή παράταση του προγράμματος θα ήταν σχεδόν καταστροφική για την κυβέρνηση Σαμαρά, αφού θα κληθεί να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νέα επίπονα μέτρα, τη στιγμή που δεν έχει βρει ακόμα 180 βουλευτές για να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πηγή: iefimerida.gr