ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νταβούτογλου σε Παπούλια: Ευτυχώς, που είμαστε γείτονες!

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, υποδέχτηκε τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου,στο Προεδρικό Μέγαρο, με το μήνυμα ότι «πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες»,  και ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Παπούλιας: Χαιρετιζω την 3η Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλιου Συνεργασίας. Όλα αυτά συμβάλλουν στην ανάπτυξη των δυο χωρών. Ενισχύουν τις αρχές της καλής γειτονίας και τους κανόνες διεθνούς δικαίου που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις μας. Είμαστε γείτονες και θα παραμείνουμε γείτονες. Γι’ αυτό πρεπει να είμαστε καλοί γείτονες.

Νταβούτογλου: Έχετε δίκιο. Μπορεί να αλλάξουν τα πάντα εκτός απο τη γεωγραφική τοποθεσία. Και ευτυχώς που είμαστε γειτονές. Έχουμε ελάχιστα τέτοια ιστορικά παραδείγματα με κοινά πολιτιστικά στοιχεία και τέτοιες καλές σχέσεις. Σας είχα καλέσει ως Υπουργός Εξωτερικών να επισκεφτείτε τη χωρα μας και τώρα σας καλώ ως πρωθυπουργός. Και ελπίζω να έρθετε.

Παπούλιας: Σας ευχαριστώ

Νταβούτογλου: 62 χρόνια πέρασαν απο την τελευταία επίσκεψη του αρχηγού του κράτους σας στην χώρα μου.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αυτή την ώρα ο κ. Νταβούτογλου συναντάται με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δυο πρωθυπουργών, θα ακολουθήσει διευρυμένη σύσκεψη της ελληνικής με την τουρκική διπλωματική αντιπροσωπεία, παρουσία των κυρίων Σαμαρά και Νταβούτογλου αλλά και των υπουργών Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών παρουσία και των υπουργών των Εξωτερικών τους που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα αναμένεται να τεθεί το σύνολο των ελληνοτουρκικών θεμάτων.

Επίσης, κατά την συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών θα εξεταστεί η πρόοδος που έχει γίνει από το προηγούμενο Συμβούλιο που είχε πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, ενώ αναμένεται να υπογραφούν και νέες συμφωνίες συνεργασίας που αφορούν την προώθηση των οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών.

Στις 20:30 οι δύο Πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Εξωτερικών θα απευθύνουν χαιρετισμό στο «Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδος – Τουρκίας», ενώ θα ακολουθήσει δείπνο των δύο αντιπροσωπειών.

Το Σάββατο στις 10:00 οι δύο Πρωθυπουργοί θα προεδρεύσουν στο «3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας» που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Hilton και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις, ενώ όπως έγινε γνωστό, αύριο ο κ. Νταβούτογλου θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση θα γίνει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» περίπου στις 15:00.