ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το τελευταίο της χαρτί παίζει η κυβέρνηση! Έστειλε στην τρόικα το e-mail με τις απαντήσεις της -“Όχι σε νέα μέτρα”

samaras_benizelos

Παράταση μνημονίου (τρίμηνη ή εξάμηνη) μόνο χωρίς νέα μέτρα, θα είναι η τελευταία γραμμή άμυνας της Αθήνας στο Eurogroup της Δευτέρας.

Η ελληνική πλευρά θα επιμείνει στην τεχνική επέκταση ολίγων εβδομάδων εν αναμονή συμφωνίας για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης πριν την προεδρική εκλογή. Γνωρίζει όμως ότι οι εταίροι και δανειστές έχουν λίγο πολύ αποφασίσει παράταση αρκετών μηνών, μη επιθυμώντας να υπογράψουν μία συμφωνία με μία κυβέρνηση με “ημερομηνία λήξης”.

Και εφόσον αποδεχθεί -θέλοντας και μη- την απόφαση των πιστωτών για παράταση του τρέχοντος προγράμματος αρκετών μηνών, θα διεκδικήσει τη μετάθεση δυσάρεστων αποφάσεων ως απόρροια της αξιολόγησης για αργότερα και θα επισπεύσει την προεδρική εκλογή. Σε αυτή την περίπτωση η πιθανότερη ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας φέρεται η 12η Ιανουαρίου, χωρίς όμως αυτό να έχει ακόμη “κλειδώσει”.

Η κυβέρνηση έστειλε στην τρόικα το e-mail με τις απαντήσεις της

Το βράδυ της Παρασκευής εστάλη το απαντητικό e-mail στην τρόικα, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα, παρά μόνο μια αναλυτικότερη τεκμηρίωση της κοστολόγησης των μέτρων που η Αθήνα έχει ήδη παρουσιάσει.

Η κυρίαρχη άποψη ήταν να μην σταλεί e-mail και η ελληνική απάντηση να δοθεί στο Eurogroup της Δευτέρας. Τελικά, όμως, αποφασίστηκε να υπάρξει απάντηση για να μη φανεί ότι η Αθήνα δυναμιτίζει την προσπάθεια για συμφωνία. «Για να μην μας πουν ότι δεν μας στείλατε τίποτα» έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

«Επειδή ακούω διάφορους να μιλάνε για ‘παράταση του προγράμματος’ […] πρόγραμμα σημαίνει δάνειο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση νέο δάνειο δεν θέλει να δώσει, δεν χρειάζεται να δώσει, η χώρα έχει περίσσευμα από το προηγούμενο δάνειο 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που αρκούν και υπεραρκούν ως θώρακας προστασίας και ταυτόχρονα μειώνουν και το δημόσιο χρέος» είπε την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στη Συντονιστική Γραμματεία για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης.

«Άρα, δεν μπορεί να μιλάμε για νέο πρόγραμμα όταν δεν υπάρχει νέο δάνειο, μιλάμε για μία τεχνητή επέκταση των διαδικασιών εκταμίευσης, η οποία βέβαια σε καμία περίπτωση δε συνιστά νέο μνημόνιο, νέα τρόικα και κυρίως νέο πρόγραμμα. Είναι άλλο οι τεχνητές διαδικασίες κι άλλο η ουσία, που είναι ένα νέο δάνειο ίσον ένα νέο πρόγραμμα».

Σύγκρουση Σαμαρά – Τσίπρα

Με ενδιαφέρον αναμένεται εν τω μεταξύ η ομιλία του κ.Σαμαρά  το βράδυ πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού, αλλά και η βέβαιη σύγκρουση κορυφής με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός θα κατηγορήσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για το ναυάγιο των συζητήσεων με τους εταίρους και δανειστές (εξάλλου το επιχείρημα σε περίπτωση παράτασης του μνημονίου και επίσπευσης της προεδρικής εκλογής θα είναι πως η κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε όσο πιο σκληρά μπορούσε, όμως η πολιτική αβεβαιότητα για την οποία το Μαξίμου κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση δεν άφησε και πολλά περιθώρια) και θα επικεντρώσει στην ανάγκη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.