ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Οι εταίροι μας δεν είναι παιδιά που πάνε στο κατηχητικό, είναι σκληροί διαπραγματευτές – Η καθυστέρηση της συμφωνίας, οφείλεται στην πολιτική αβεβαιότητα που καλλιεργείται.

Υπεραμυνόμενος σφόδρα του προϋπολογισμού του 2015 εμφανίστηκε στη Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στην μεγάλη πολιτική αξία που έχει, καθώς είναι καθορίζει την αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα.

«Ο προϋπολογισμός έχει αξία γιατί απηχεί τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της οικονομίας μετά από 5 χρόνια τιτάνιας προσπάθειας του ελληνικού λαού. Δηλώνει τον θετικό ρυθμό ανάπτυξης μετά από 7 χρόνια ύφεσης, απηχεί το πρωτογενές πλεόνασμα, αποτυπώνει το ισχυρό τραπεζικό σύστημα, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας»

Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε πως σε λίγο καιρό με πρωτοβουλία των τραπεζών θα υπάρξει αναθεώρηση των στεγαστικών δανείων που έχουν πρόβλημα, τα λεγόμενα δηλαδή κόκκινα. Όπως επεσήμανε πως δειλά δειλά η ανεργία μειώνεται, κάτι που έχει τεράστια σημασία για τις προοπτικές της οικονομίας.

Αναφερόμενος στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό έκανε λόγο πως αυτή η κουβέντα αδικεί τις θυσίες του ελληνικού λαού, λέγοντας πως ακόμα ακούγεται η κριτική του 2010 και του 2011 για τους λόγους για τους οποίους μπήκε η χώρα στο πρόγραμμα. Επεσήμανε πως η χώρα δεν έχει ανάγκη για νέο δανεισμό και άρα δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης νέου προγράμματος και Μνημονίου.

Σχετικά με την έξοδο της χώρας στις αγορές, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως τότε είχε λυσσαλέα αντίδραση, με αποτέλεσμα οι αγορές να θεωρήσουν μία τέτοια αντίδραση ως πολιτική αβεβαιότητα. Όπως σημείωσε η πολιτική αβεβαιότητα είναι βαρίδιο για τη χώρα.

Όσον αφορά στη διαπραγμάτευση σημείωσε ο κ. Βενιζέλος πως είναι μία δύσκολη υπόθεση, λέγοντας πως υπάρχει μία πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα, κάτι που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη διαδικασία. Όπως σημείωσε, το γεγονός πως αναμένεται η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συναινεί, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα τόσο στη διαπραγμάτευση όσο και στις επενδύσεις.

Υπογράμμισε με νόημα πως οι εταίροι στην Ευρώπη δεν είναι παιδιά που πάνε στο κατηχητικό, αλλά σκληροί διαπραγματευτές, οι οποίοι όπως ανέφερε, όταν ακούνε ανεύθυνες δηλώσεις, δείχνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, σκληραίνουν τη στάση τους.