Με κομμένη την ανάσα περιμένουν οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές το άνοιγμα των αγορών την Τετάρτη μετά το μεγάλο ξεπούλημα της Τρίτης για τις ελληνικές μετοχές που οδήγησε το Χρηματιστήριο της Αθήνας να εμφανίσει εικόνα κατάρρευσης.
Η ημερήσια πτώση-«ρεκόρ» του Χρηματιστηρίου έφθασε στο -12,78%, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ποσοστιαία υποχώρηση από τις 7 Δεκεμβρίου 1987 (-15,03%), ενώ την ίδια ώρα το κόστος δανεισμού της χώρας εκτινασσόταν με το επιτόκιο των δεκαετών τίτλων να κινείται στην περιοχή του 8%, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 65 μονάδες βάσης.
Είναι σαφές ότι η πολιτική αβεβαιότητα που προκαλείται από το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, λόγω της αδυναμίας εκλογής Προέδρου από την παρούσα Βουλή, τρομοκρατεί τους επενδυτές -κυρίως τους ξένους- οι οποίοι προχώρησαν σε μπαράζ πωλήσεων.
Μεγάλη κινητικότητα, εξάλλου, παρατηρήθηκε και στα γκισέ των τραπεζών, αν και έγκυρες πηγές δεν επιβεβαιώνουν φήμες για φυγή καταθέσεων. Οι ίδιες πηγές μιλούσαν για διερευνητικά ερωτήματα από την πλευρά καταθετών, οι οποίοι έδειχναν ενδιαφέρον για τις εξελίξεις χωρίς να προχωρούν σε κινήσεις μεταφοράς ποσών.
Η μεγάλη πτώση της αγοράς μετοχών στην Αθήνα έγινε θέμα στα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα, ενώ αναλυτές μιλούν για μεγάλη μεταβλητότητα τους προσεχείς μήνες, καθώς οι επενδυτές είναι πιθανό να αποφύγουν τις ελληνικές μετοχές μέχρι ότου να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση.
Ενδεικτικά οι Financial Times ανέφεραν ότι «ο φόβος του ΣΥΡΙΖΑ ισοδεπώνει το ελληνικό Χρηματιστήριο», ενώ η ιταλική εφημερίδα La Repubbplica υποστήριζε ότι «η Ελλάδα προκαλεί και πάλι τριγμούς στο ευρώ», ενώ το πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει ότι «η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν βυθιστεί στην κρίση.
Σε αντίστοιχο πνεύμα, αναλυτές διεθνών πιστωτικών ιδρυμάτων εστιάζουν την περίοδο αβεβαιότητας που διαγράφεται, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Deutsche Bank. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η εκλογή Προέδρου, τότε στις επικείμενες πρόωρες εκλογές θα εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει η J.P. Morgan και προσθέτει ότι «δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα κατορθώσει να κυβερνήσει χωρίς να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας», συμπληρώνοντας «υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ του τι θέλει να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας και του τι θέλει η υπόλοιπη Ευρώπη να κάνει η Ελλάδα».
Από την άλλη το Reuters εκτιμά ότι «ο Σαμαράς ποντάρει ότι ο «φόβος» μπορεί να πείσει τους 24 ανεξάρτητους βουλευτές και ίσως κάποιους από δύο μικρά κόμματα – Δημοκρατική Αριστερά και Ανεξάρτητοι Έλληνες – να τον υποστηρίξουν» στηρίζοντας «το σχέδιο για έξοδο από το Μνημόνιο για να αποτρέψουν να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές».
Πηγή: protothema.gr