ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιμένει ο Στουρνάρας: Είχα χρέος να μιλήσω δημόσια, για να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.

στουρναρας

Παρά το σάλο , που προκλήθηκε από τις δηλώσεις, στις οποίες προέβη, τη Δευτέρα και από πολλούς χαρακτηρίστηκαν ως ωμή παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, επιμένει πως το καθήκον, τον ώθησε να μιλήσει για την πορεία της οικονομίας και τους κινδύνους, που ελλοχεύουνε.

“Είχα χρέος να μιλήσω ανοικτά για να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες και τις αποφάσεις τους με γνώμονα την πραγματική κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας», φέρεται να λέει σύμφωνα με οικονομικούς παράγοντες που συνομιλούν μαζί του.

Επικαλούμενος την περίπτωση του προκατόχου του, του κ. Γ. Προβόπουλό ο οποίος επίσης είχε ενημερώσει την πολιτική ηγεσία το 2009 για το πραγματικό ύψος του ελλείμματος και τους κινδύνους που ελλόχευαν, πλην όμως εκ των υστέρων αμφισβητήθηκαν οι συμβουλές του και τα καμπανάκια που είχε κτυπήσει.

Ανάλογα και ο κ. Στουρνάρας έκρινε πως είναι καθήκον του να φωτίσει εγκαίρως την πραγματική κατάσταση, σε μια προσπάθεια  να προστατεύσει και το τραπεζικό σύστημα αλλά και  τα επιτεύγματα της εθνικής οικονομίας στα τελευταία δύο χρόνια. Αυτός άλλωστε είναι και ο βασικός ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας.

Και θέλοντας να επισημάνει το μέγεθος της απειλής από το “στέγνωμα” της ρευστότητας πρόσθεσε με έμφαση: “έχουν παγώσει δόσεις 10 δισ. της τρόικας και οι αγορές έχουν κλείσει¨. Που σημαίνει πως αν συνεχιστεί η κατάσταση τότε η απουσία ρευστότητας θα λειτουργήσει ως βρόχος για την ελληνική οικονομία.

Η νέα αυτή τοποθέτηση του κεντρικού τραπεζίτη, αναμένεται να προκαλέσει νέο κύκλο σφοδρής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ήδη η Κουμουνδούρου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει την παραίτησή του από τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σκουρλέτης θα τεθεί το θέμα των χθεσινών δηλώσεων του κ. Στουρνάρα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ επεσήμανε πως με τα όσα δήλωσε ο κ. Στουρνάρας αντιστρατεύονται την πολιτική της ίδιας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.