Έλληνικής υπηκοότητας είναι τελικά ο άνδρας που έχασε την ζωή του στην προσπάθεια να διαφύγει από το φλεγόμενο Norman Atlantic, όπως επιβεβαίωσαν πριν από λίγο οι ελληνικές αρχές.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν και τα ιταλικά ΜΜΕ, ένα ζευγάρι παγιδεύτηκε στην γλίστρα στην προσπάθειά του να φθάσει σε σωσίβια λέμβο.
Η γυναίκα διασώθηκε, ωστόσο ο άνδρας δεν τα κατάφερε. Υπάρχουν επίσης δυο τραυματίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πτώμα του άτυχου άνδρα μεταφέρεται ήδη με σκάφος του ιταλικού λιμενικού στις ιταλικές ακτές, ενώ πάνω στο σκάφος βρίσκεται και ένας τραυματίας.
Η ιταλική ακτοφυλακή, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, δίνουν μάχη με το χρόνο για να προλάβουν να μετεπιβιβάσουν όλους τους επιβάτες πριν πέσει εντελώς το σκοτάδι.
Επιβάτες μεταφέρουν εικόνες τρόμου
Σοκάρουν οι μαρτυρίες επιβατών που ουρλιάζουν ότι το πλοίο παίρνει κλίση και δεν μπορούν να ανασάνουν απ’ τον καπνό.
Κατάσταση απόλυτου πανικού επικρατεί πάνω στο ακυβέρνητο φλεγόμενο Norman Atlantic, καθώς η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς λόγω της νύχτας αλλά και των άσχημων καιρικών συνθηκών
Την ώρα που έχει πέσει το σκοτάδι, οι επιβαίνοντες στο ιταλικό πλοίο δίνουν μάχη με τις φλόγες, τα πυρακτωμένα σίδερα του επιβατηγού/οχηματαγωγού και τα μποφόρ.
Μεγάλη κλίση έχει πάρει το Norman Atlantic και οι επιβαίνοντες βρίσκονται σε κατάσταση έντονης ψυχολογικής πίεσης, όπως είπε, μιλώντας με δραματικό τόνο στο Mega μέσω τηλεφώνου, ένας από αυτούς.
Ο Νίκος Παπαθεοδοσίου εκτίμησε ότι περίπου 300 άτομα βρίσκονται ακόμη πάνω στο φλεγόμενο πλοίο, το οποίο είναι «μπαταρισμένο» και ρυμουλκείται με πολύ μικρή ταχύτητα, ενώ οι ισχυροί άνεμοι και τα κύματα το παρασύρουν «μια εδώ και μια εκεί», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, η φωτιά συνεχίζει να μαίνεται στο εσωτερικό του με τις φλόγες όχι μόνο να είναι ορατές, αλλά τεράστιες: «Αν καίγεται; Ούτε ταινίες δεν έχουν τέτοια φωτιά», είναι η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποίησε.
Σύμφωνα με τον ίδιο πάνω στο πλοίο επικρατεί χαοτική κατάσταση, καθώς «άλλοι πάνε εδώ και άλλοι πάνε εκεί», παρά τις «υπεράνθρωπες προσπάθειες» που καταβάλλει το πλήρωμα, που αποτελείται κυρίως από Ελληνες και Ιταλούς.
Ελικόπτερα των ιταλικών ενόπλων δυνάμεων και ένα Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας προσπαθούν να μεταφέρουν τους εκατοντάδες επιβάτες που βρίσκονται μέχρι αυτή την ώρα πάνω στο κατάστρωμα του πλοίου Norman Atlantic στα παραπλέοντα πλοία, όμως οι προσπάθειές τους δυσχεραίνονται από τις ακραίες καιρικές συνθήκες.
Στο μεταξύ, πληροφορίες πως υπάρχουν φόβοι ότι οδηγοί έχουν εγκλωβιστεί στο γκαράζ του πλοίου, εκεί δηλαδή που ξέσπασε η φωτιά, δεν επιβεβαιώνονται από τις λιμενικές αρχές.
Η φωτιά στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο, «Νorman Αtlantic» ξέσπασε τα ξημερώματα υπό αδιευκρίνιστη αιτία, ενώ έπλεε 45 ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η φωτιά διατηρείται στο πλοίο σε μειωμένα επίπεδα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει μέχρι στιγμής κάποιος ιδιαίτερος κίνδυνος, ενώ το πλοίο δεν έχει πάρει κλίση.
Οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή κόπασαν και τα ελικόπτερα που έχουν σπεύσει στην περιοχή κατάφεραν να πλησιάσουν τους επιβάτες που είχαν εγκλωβιστεί στο πλοίο για να τους απομακρύνουν.
Επιχείρηση μέσα στη νύχτα
Μέχρι στιγμής έχουν απεγκλωβιστεί 149 άνθρωποι. Οι 140 βρίσκονται σε παραπλεόντα πλοία, 8 σε ιταλικό έδαφος, στο Λέτσε, και ένας κατευθύνεται τώρα προς τον Πρίντεζι.
Η επιχείρηση διάσωσης θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.
Σε ετοιμότητα να συμμετάσχουν στην επιχείρηση, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, είναι άλλα 4 ελικόπτερα (μεταξύ των οποίων μεταφορικά ελικόπτερα του Στρατού Σινουκ) που βρίσκονται στην Κέρκυρα, τα οποία προσπάθησαν να προσεγγίσουν νωρίτερα αλλά δεν τα κατάφεραν λόγω κακών καιρικών συνθηκών.
Νωρίτερα, το Αθηναϊκό Πρακτορείο είχε μεταδώσει πως τρία μικρά παιδιά που επέβαιναν με τους γονείς τους στο Νοrman Atlantic μεταφέρθηκαν στην στρατιωτική βάση της Γκαλατίνα, κοντά στο Λέτσε. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες παρουσιάζουν συμπτώματα υποθερμίας και διακομίζονται την ώρα αυτή, σε νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής.
Τρεις γυναίκες οι οποίες μεταφέρθηκαν, επίσης, στην Γκαλατίνα, παρουσιάζουν ελαφρά υποθερμία, αλλά η υγεία τους δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Οι υπόλοιποι δυο είναι άνδρες, Ιταλοί, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους.