ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο κύβος ερρίφθη – Πρόωρες εκλογές με ντέρμπι ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Όπως όμως όλα έδειχναν εδώ και λίγα 24ωρα ο πήχης που είχαν βάλει ήταν πολύ ψηλά καθώς οι ισορροπίες στη Βουλή ήταν πολύ δύσκολο να αλλάξουν παρά τις προσπάθειες των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού να πείσουν ανεξάρτητους βουλευτές να πουν το ναι στην υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα.

Ο Σταύρος Δήμας συγκέντρωσε 168 ψήφους, ενώ 132 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

Η χώρα οδεύει σε εκλογές μετά την αποτυχία εκλογής Προέδρου. Το μόνο που αναμένεται είναι η ανακοίνωση της ημερομηνίας με πιθανότερες την 25η Ιανουαρίου ή την 1η Φεβρουαρίου. 

Εντός των επόμενων 10 ημερών η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προκηρύξει εκλογές. 

Πλέον από σήμερα η χώρα μπαίνει σε τροχιά εκλογών.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν μπει εδώ και μέρες για τα καλά σε προεκλογικό αναβρασμό, με τα ψηφοδέλτια και στα δύο κόμματα να είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμα. Οι εκλογικοί μηχανισμοί τους είχαν μπει εδώ και καιρό σε πορτοκαλί συναγερμό, ο οποίος προοδευτικά μετετράπη σε κόκκινο.

Στα επιτελεία των δύο κομμάτων διάβαζαν με προσοχή τις μετρήσεις του Σαββατοκύριακου που αποτύπωσαν την παγίωση της μειωμένης ψαλίδας μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με στελέχη της ΝΔ να εκτιμούν πως με δεδομένη την πόλωση που θα επικρατήσει σε περίπτωση προσφυγής στις κάλπες αλλά και σε περίπτωση που ιδρυθεί τελικά το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, τότε η διαφορά θα κλείσει σε απολύτως ελεγχόμενα και διαχειρίσιμα μεγέθη, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει και ζήτημα επόμενης μέρας στη ΝΔ.

Βασικός στόχος της ΝΔ θα είναι να συσπειρώσει την εκλογική της βάση, καθώς σε όλες τις μετρήσεις η συσπείρωσή της είναι κάτω του 70%

Στον ΣΥΡΙΖΑ πάλι εκτιμούν πως δεν υπάρχει αμφιβολία ως προς το ποιος θα είναι το πρώτο κόμμα, με πρώτο στόχο της αντιπολίτευσης να αποτελεί ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό, ώστε ακόμα και σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, ο κυβερνητικός κορμός να αποτελείται από πολλές έδρες και να είναι πιο εύκολη η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.

Τελος, βασικός εκλογικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αθροίσει ψήφους από όλες τις αντιμνημονιακές δυνάμεις, προσελκύοντας ακόμα και ψηφοφόρους που δεν συμφωνούν απόλυτα μαζί του, δεν επιθυμούν όμως και τη συνέχιση του βίου της κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Στις 14:00 συνεδρίαση  του υπουργικού

Στις 14:00, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τρίτης ψηφοφορίας , ο πρωθυπουργός συγκαλεί το υπουργικό συμβούλιο στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αποτιμήσει το κυβερνητικό έργο και να θέσει τα διακυβεύματα για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές.