ΥΓΕΙΑ

Πώς το κόκκινο κρέας ευθύνεται για την εμφάνιση καρκίνου

Πολλές προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος με έναν αριθμό καρκίνων, ιδιαίτερα του παχέος εντέρου, του μαστού, του προστάτη, των ωοθηκών και του πνεύμονα. Τώρα, οι Αμερικανοί ερευνητές πιστεύουν ότι ο ένοχος είναι ένα μόριο σακχάρου που ονομάζεται Neu5Gc και βρίσκεται στο μοσχαρίσιο, το χοιρινό και το αρνίσιο κρέας.

Το μόριο Neu5Gc υπάρχει στον οργανισμό όλων των θηλαστικών εκτός από τον άνθρωπο. Γι' αυτόν τον λόγο όταν καταναλώνουμε κόκκινο κρέας το σώμα βλέπει το Neu5Gcως μια ξένη ουσία, με αποτέλεσμα  το ανοσοποιητικό σύστημα να του επιτίθεται. Αυτό οδηγεί σε φλεγμονή του οργανισμού, που μπορεί με την πάροδο του χρόνου να μετατραπεί σε όγκο. Η ίδια διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν πλήρες γάλα, ορισμένα τυριά και αυγά ψαριού.   

Αυτή η έρευνα είναι σημαντική γιατί αποκλίνει από την προηγούμενη θεωρία που συνέδεε το κόκκινο κρέας με τον καρκίνο λόγω των καρκινογόνων χημικών ουσιών που εκκρίνονται με το ψήσιμο. Στο πλαίσιο της μελέτης, ο επικεφαλής της έρευνας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια δρ Varki και οι συνεργάτες του χορήγησαν το Neu5Gc σε δύο ομάδες ποντικών. Η μια ομάδα είχε στον οργανισμό της το Neu5Gc και η άλλη είχε τροποποιηθεί γενετικά για να μην το έχει στον οργανισμό της. Τα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια παρουσίασαν ένα ποσοστό του καρκίνου που ήταν περισσότερο από πέντε φορές μεγαλύτερο από την άλλη ομάδα .

Ο δρ.Varki επισημαίνει: «Μέχρι τώρα όλα τα στοιχεία που συνέδεαν το Neu5Gc με την εμφάνιση καρκίνου ήταν περισσότερο τυχαία. Είναι η πρώτη έρευνα που γίνεται σε πειραματόζωα που μοιράζονται μεγάλο ποσοστό γενετικού υλικού με τον άνθρωπο στην οποία εμφανίστηκαν αυθόρμητα μορφές καρκίνου. Θα είναι πιο δύσκολη η απόδειξη της θεωρίας όταν θα γίνει έρευνα με εθελοντές ανθρώπους».

Ωστόσο αφού επισημαίνει ότι η έρευνα μπορεί να οδηγήσει επίσης στο συμπέρασμα ότι το Neu5Gc συνδέεται με την εμφάνιση αρτηριοσκλήρωσης και διαβήτη τύπου Β, ο δρ. Varki δεν συνιστά τη διαγραφή του κόκκινου κρέατος από τις διατροφικές μας συνήθειες. «Η ελεγχόμενη κατανάλωση κρέατος είναι πηγή καλής διατροφής για τον άνθρωπο. Η υπερκατανάλωσή του, όμως, μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση μορφών καρκίνου».  

Πηγή: Πώς το κόκκινο κρέας ευθύνεται για την εμφάνιση καρκίνου και ο ρόλος της ζάχαρης | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/184932/pos-kokkino-kreas-eythynetai-gia-tin-emfanisi-karkinoy-kai-o-rolos-tis-zaharis#ixzz3NbONPDfb