ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίθεση σε όλα τα μέτωπα από τον Παπανδρέου στην παρουσίαση του νέου κόμματος

Ο κ. Παπανδρέου, επευφημούμενος από εκατοντάδες ενθουσιώδεις οπαδούς του, έκανε αναφορές στον ανθρωπισμό και τον διαφωτισμό, αναφερόμενος στις αρχές του ίδιου και του κόμματος, λέγοντας ότι δεν ξεκινά από το μηδέν. Επίσης, τάχθηκε υπέρ του ελέγχου της εξουσίας και της υπερσυγκέντρωσής της, αλλά και υπέρ του δικαίου, της δίκαιης κατανομής του πλούτου και της ελευθερίας της ανοιχτής πλουραλιστικής κοινωνίας.

Εκτεταμμένη αναφορά έκανε ο κ. Παπανδρέου στις αρχές της οικολογίας, ενώ ισχυρίστηκε ότι φιλοδοξεί να εκφράσει πολιτικά μια "κοινωνική συμμαχία δικαιοσύνης και δημιουργίας", για την ακριβοδίκαιη προστασία όσων έχουν ανάγκη, αλλά και για την ανάδειξη των ταλέντων και της δημιουργικότητας.

"Λαϊκή κυριαρχία" και "κοινωνική δικαιοσύνη" ήταν δύο όροι που χρησιμοποίησε επίσης ο κ. Παπανδρέου, παραπέμποντας στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτέμβρη του 1974, του οποίου επιχείρησε εμφανώς να εμφανιστεί ως συνεχιστής καθώς, όπως είπε, ο κύκλος της μεταπολίτευσης έχει τελειώσει. Επιτέθηκε δε σφοδρά εναντίον του "μιντιακού κατεστημένου", αλλά και στις στρεβλώσεις και τις εξαρτήσεις που έχουν δημιουργηθεί.

Μας εμπνέουν τόνισε οι αξίες του πολιτικού φιλελευθερισμού. Οι πολίτες πρέπει να ελέγχουν την εξουσία, να υπερισχύσει η ισχύς του δικαίου και όχι το δίκαιο του ισχυρού. Μας εμπνέουν, είπε, οι αρχές του σοσιαλισμού και η πίστη μας στη Δικαιοσύνη και οι αξίες της οικολογίας.

Θέλουμε να εκφράσουμε πολιτικά, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, μια κοινωνική συμμαχία της δικαιοσύνης και της δημιουργίας. Αυτή τη συμμαχία πρέπει να σφυρηλατήσουμε.

Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε στην ομιλία του ότι όραμα του λαού ήταν ανέκαθεν η απεξάρτηση της Ελλάδας. Αυτό ήταν το κίνητρο για την Ιδρυτική Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ στις  3ης Σεπτέμβρη του 1974, είπε και συνέχισε λέγοντας πως σήμερα είναι και πάλι επίκαιρη η ανάγκη απεξάρτησης από ένα νέο κατεστημένο.

«Καθώς ο κύκλος της μεταπολίτευσης κλείνει, υπάρχει ένας νέος αγώνας για την απελευθέρωση της δημοκρατίας αυτή τη φορά, της δημοκρατίας που είναι αιχμάλωτη από οικονομικά και μιντιακά συμφέροντα τα οποία υποστηρίζονται από ένα πελατειακό κράτος» τόνισε.

Ο κ. Παπανδρέου, μίλησε για συντηρητικές δυνάμεις που οδηγούν τη χώρα  στα πρόθυρα μιας  νέας εθνικής τραγωδίας και έκανε λόγο για μια επανάσταση του αυτονόητου.

«Η Ελλάδα μπορεί αρκεί να πιστέψει στον ευατό της» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Συγκρουόμαστε με όσους κυνηγούν την εξουσία ως λάφυρο για ιδιοποίηση, ανοίγουμε μέτωπο σε όσους νομίζουν ότι μπορούν να αυθαιρετούν χωρίς να λογοδοτούν».

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η xώρα χρειάζεται αποφασιστικότητα και ηγεσίες που βάζουν πρώτα την Ελλάδα χωρίς να υπολογίζουν προσωπικό ή πολιτικό κόστος.

Ο κ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε των πολιτικών κινήσεων και αποφάσεων που είχε πάρει στο παρελθόν λέγοντας ότι υπήρξε η ανάγκη  να ληφθούν τα πιο δύσκολα και σε πολλές περιπτώσεις άδικα μέτρα, για να μην βουλιάξει η χώρα.

"Συγκρουστήκαμε, κάναμε τα πρώτα βήματα. Μας πολέμησαν σκληρά. Για να μην αλλάξουμε την Ελλάδα» είπε και πρόσθεσε πως το έργο που ξεκίνησε όχι μόνο δεν ολοκληρώθηκε αλλά στη συνέχεια αποδομήθηκε."