ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι δείχνουν οι μυστικές δημοσκοπήσεις ξένων επενδυτών για τις Ελληνικές εκλογές

 

Μπορεί τα κόμματα να βρίσκονται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού καθώς μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες θα κριθεί το ποιος θα κρατά τα ηνία της χώρας, το αποτέλεσμα ωστόσο των εκλογών ενδιαφέρει πάρα πολύ τους ξένους που έχουν στρέψει το βλέμμα τους στην χώρα μας.

Ειδικά οι ξένοι επενδυτές που έχουν υποστεί ζημιές τους τελευταίους μήνες από την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, προσπαθούν να διαβλέψουν, να προβλέψουν και να αναλύσουν τι θα συμβεί την επόμενη μέρα των εκλογών, ποιος θα είναι ο μεγάλος νικητής και πως οι πολιτικές ισορροπίες θα επηρεάσουν τα συμφέροντα τους.

Σε ξένους οίκους αξιολόγησης, χρηματιστηριακές εταιρίες, τράπεζες ακόμα και ευρωπαϊκά υπουργεία οικονομικών  οι ελληνικές δημοσκοπήσεις αναλύονται συνεχώς ενώ έχουν διενεργηθεί και άλλες μετά από εταιρικές πρωτοβουλίες,  για να διαπιστωθούν οι ισορροπίες που μπορεί να προκύψουν στο ελληνικό κοινοβούλιο, αν θα υπάρξει και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση και το σημαντικότερο για όλους τους παραπάνω… πόσο σταθερό θα είναι το επόμενο κυβερνητικό σχήμα.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ξένων ιδιωτικών δημοσκοπήσεων διαμορφώνουν μια πολύ εύθραυστη πολιτική κατάσταση και προμηνύουν μια βραδιά εκλογικού θρίλερ.

Συγκεκριμένα :  

  • Το γεγονός ότι ως ώρας η Ν.Δ. δεν έχει δείξει ποσοστό υψηλότερο του 25%, πράγμα που οδηγεί την ηγεσία της να πολώσει ακόμη περισσότερο το κλίμα με στόχο να κερδίσει πόντους που θα την φέρουν κοντά στο 29%-30%. Ωστόσο η τακτική αυτή δεν θα ενισχύσει μόνο την Ν.Δ. αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ δεδομένου ότι η ακραία πόλωση ωφελεί και τον αντίπαλο, όπως υποστηρίζει η επιστήμη των δημοσκοπήσεων.
  • Ένα άλλο  χαρακτηριστικό έχει να κάνει με την Χρυσή Αυγή, για την οποία οι δημοσκόποι ευθαρσώς δηλώνουν πως δεν μπορούν να καταλάβουν την πραγματική δύναμη που συγκεντρώνει. Λένε μάλιστα πως δεν μπορούν να βρουν ούτε τους προηγούμενους ψηφοφόρους των Ευρωεκλογών στις τρέχουσες μετρήσεις και συνεπώς δεν μπορούν να κάνουν αναγωγές πάνω σε σοβαρή βάση.
  • Ένα ακόμα χαρακτηριστικό σχετίζεται με τις διαρροές ψηφοφόρων μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων και εδώ το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως παρατηρούνται διαρροές από την Ν.Δ. προς τον ΣΥΡΙΖΑ, φαινόμενο που ακούγεται κάπως παράδοξο, για του επαγγελματίες του κλάδου των μετρήσεων όμως δεν είναι πρωτοφανές.
  • Υπάρχει όμως και ένα ακόμη ποιοτικό στοιχειό που θολώνει περισσότερο το πολίτικο τοπίο και δεν είναι άλλο από την «επίδοση» που θα πετύχει το νεοσύστατο κόμμα του Γ. Παπανδρέου.

Για το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών δεν υπάρχουν ακόμα επαρκείς μετρήσεις, ενώ οι εκτιμήσεις το τοποθετούν μέσα σε ένα μεγάλο εύρος ποσοστών και βαπτίζουν τον Γ.Παπανδρέου από τώρα ως ρυθμιστικό παράγοντα των εξελίξεων.