ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Αθήνα αύριο ο Ισπανός πρωθυπουργός με στόχο να στηρίξει τον Αντώνη Σαμαρά

Όπως διαβάζουμε σε ισπανικά μέσα ενημέρωσης ο Μαριάνο Ραχόι και ο Αντώνης Σαμαράς συμφώνησαν για τη συνάντηση αυτή μόλις την Κυριακή κατά τη διάρκεια της μαζικής κινητοποίησης στο Παρίσι όπου συμμετείχαν στην πορεία ο ένας στο πλευρό του άλλου.

Το ραντεβού κλείστηκε για αύριο και οι δύο άνδρες αναμένεται να συζητήσουν την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη. Φυσικά οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου θα πρωταγωνιστήσουν στην ατζέντα των συνομιλιών, ενώ όπως επισημαίνει η ισπανική El Pais ο Ισπανός πρωθυπουργός έρχεται στην Ελλάδα "για να στηρίξει τον Έλληνα συντηρητικό πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά στις πρόωρες εκλογές, στις οποίες το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ ξεχωρίζει ως φαβορί στις δημοσκοπήσεις".

Η άνοδος άλλωστε των αριστερών κομμάτων αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό του πολιτικού σκηνικού σε Ελλάδα και Ισπανία. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το Podemos αντίστοιχα συνιστούν πρόκληση για τους δύο πρωθυπουργούς και ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης επιθυμεί να προσφέρει στήριξη στον Έλληνα ομόλογό του.

Πριν από λίγες ημέρες έπειτα από το επίσημο ταξίδι του στην Ανδόρα ο Ισπανός πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι ούτε η Ελλάδα ούτε κανένα άλλο ευρωπαϊκό κράτος δεν θα εγκαταλείψει «ποτέ» την ευρωζώνη υπογραμμίζοντας ότι τα χειρότερα έχουν ήδη περάσει.