ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τεράστιες οι διαρροές των μικρών κομμάτων προς ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Τα διλήμματα πριν την τελική ευθεία και οι «κρυφές» δημοσκοπήσεις

Η Κουμουνδούρου «παίζει» πλέον ανοιχτά το χαρτί της αυτοδυναμίας με τα ηγετικά της στελέχη να δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν τίθεται θέμα συνεργασίας με κόμματα που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο υποστήριξαν τα μνημόνια, αφήνοντας ανοιχτό ένα μικρό παράθυρο συνεργασίας μόνο με τους ΑΝΕΛ του Π. Καμένου, αν και εφόσον δεν επιτευχθεί η αυτοδυναμία που είναι και ο διακαής πόθος της ηγεσίας.

Στη Ν.Δ εντείνουν το «σφυροκόπημα» του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρώντας να απογυμνώσουν το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προβάλλοντας ως μόνη ρεαλιστική λύση την συνέχιση του έργου της παρούσας κυβέρνησης.

Σε αντιστάθμισμα «των πολιτικών συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ» ο κ. Σαμαράς υποδέχεται σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι. Η ισπανική El Pais συγκρίνει μάλιστα τις δυο χώρες και την πολιτική κατάσταση αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η Ισπανία μοιάζει με την Ελλάδα καθώς και ο Ραχοι έχει να αντιμετωπίσει την άνοδο της αριστεράς και το φαινόμενο Podemos.  

Οι "κρυφές" δημοσκοπήσεις

Τις φανερές αλλά και τις λεγόμενες κρυφές δημοσκοπήσεις, δηλαδή τις μετρήσεις που γίνονται για λογαριασμό των κομμάτων έχουν βάλει στο μικροσκόπιο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ όπως είναι γνωστό γίνεται μάχη πέριξ του 5% για Το Ποτάμι, τη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, αλλά και γύρω από το 3% για τα υπόλοιπα κόμματα.

Τα μικρότερα κόμματα έχουν μεγάλες διαρροές προς τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει να αντιμετωπίσει τη φυγή προς το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου.

Στην πλευρά της ΝΔ, μετά τα ανοίγματα στα ψηφοδέλτια, αλλά και την τακτική που ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς και το κόμμα στο θέμα του μεταναστευτικού και των θρησκευτικών συμβόλων βλέπουν σημαντική ροή ψηφοφόρων από τη Χρυσή Αυγή. (περί το 19% των ψηφοφόρων του 2012 της Χ.Α μετακινούνται προς τη ΝΔ).

Στο επίκεντρο τις επόμενες μέρες θα βρεθεί η Βενεζουέλα, καθώς στη ΝΔ εκτιμούν ότι μπορούν να χτίσουν πάνω στην κατάρρευση της χώρας και να δουν πολιτικά οφέλη λίγες μέρες πριν τις κάλπες.

Στο ΠΑΣΟΚ παρακολουθούν από κοντά το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, το οποίο αν και μέχρι στιγμής στις δημοσκοπήσεις δεν ξεπερνάει το 3%, παραμένει σημαντική απειλή για τη Χαριλάου Τρικούπη.

Τα διλήμματα πριν την τελική ευθεία 

Ισχυρά διλήμματα, που αφορούν τόσο την πορεία της μετεκλογικής Ελλάδας όσο και το πρόσωπο του κυβερνήτη και, συνεπώς, και της κυβέρνησης που θα ηγηθεί αυτής της προσπάθειας, θέτει ο πρωθυπουργός στην τελική ευθεία πριν από τις κάλπες.

Το δίλημμα «Σαμαράς ή Τσίπρας», με στόχο να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αναγνωρίζει στον πρωθυπουργό η πλειονότητα των ψηφοφόρων αλλά και το ερώτημα για την εφ’ εξής πορεία της χώρας, αν αυτή θα είναι ομαλή προς τη, σταδιακή έστω, έξοδο από την κρίση ή θα συνιστά περιδίνηση προς την καταστροφή, θα κυριαρχήσουν στον προεκλογικό λόγο του κ. Σαμαρά, με στόχο την προσέλκυση κρίσιμης μάζας αναποφάσιστων και τον περιορισμό της εκλογικής απήχησης κομμάτων στον κεντρώο χώρο, όπως το «Ποτάμι».

 Η Ν.Δ. εμφανίζεται μεν να έχει ισχυρότερες επιρροές, σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, προς τη δεξαμενή των αναποφάσιστων, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι οι τάσεις μπορούν να ανατρέψουν τη δημοσκοπική εικόνα.