ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ραχόι: Πραγματικός ηγέτης ο Σαμαράς, βγάζει την Ελλάδα από την κρίση

“Ανοησίες” χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός  κ. Αντώνης Σαμαράς το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για κούρεμα του ελληνικού χρέους στις δηλώσεις που έκανε μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας κ. Μαριάνο Ραχόι. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον ισπανικό λαό για την έμπρακτη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, καθώς παρά τη δύσκολη και για εκείνον περίοδο η Ισπανία συμμετείχε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό και δάνεισε 26 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Ευχαρίστησε, δε, προσωπικά και τον Μαριάνο Ραχόι για την υποστήριξη.

Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αθετήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους που τη βοήθησαν στη δύσκολη ώρα και έκανε λόγο για πλαίσιο κανονισμών και ηθικών κανόνων, χωρίς τους οποίους η Ευρώπη και το κοινό νόμισμά της δεν μπορούν να λειτουργήσουν, υπογραμμίζοντας ότι στο εξής το μεγάλο στοίχημα είναι «οι μεταρρυθμίσεις που φέρνουν ανταγωνιστικότητα». 

Σε ερώτηση για το αίτημα του κ. Αλέξη Τσίπρα για νέα διαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους από μηδενική βάση είπε: “Η διαπραγμάτευση γινόταν συνεχώς τα τελευταία χρόνια και τώρα είμαστε στην τελευταία φάση για την μετά μνημόνιο εποχή. Η διαπραγμάτευση όμως γίνεται μέσα στους κάνόνες της Ευρώπης και του ευρώ. Δεν γίνεται κάθε φορά να αλλάζουν οι κανόνες γιατί δεν στέκεται έτσι ούτε η Ευρώπη ούτε το ευρώ. Η Ισπανία μας δάνεισε 26 δις από το υστέρημά της. Τί θα πούμε τώρα ότι έλάτε αφού πήραμε τα χρήματα να αλλάξουμε την συμφωνία; ….Εμείς μιλάμε για μία διαπραγμάτευση που κλείνει το μνημόνιο και μας βάζει στην επόμενη ημέρα. Εκείνος που διακηρύσσει ότι το χρέος του είναι μη βιώσιμο είναι σαν να λέει στις αγορές να μην μας δανείσουν και να γυρίσει σε νέο μνημόνιο". 

Ο κ. Σαμαράς υπενθύμισε ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2014 η Ελλάδα και η Ισπανία εμφάνισαν τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και πρόσθεσε πως η ανεργία εμφανίζει σταθερή υποχώρηση σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, «εξακολουθεί να είναι υψηλή αλλά υποχωρεί και αυτό είναι που δημιουργεί πραγματική ελπίδα». 

Ο κ. Ραχόι από την πλευρά του ανέφερε ότι έχει συνεργαστεί με τον κ. Σαμαρά και υπήρξε μάρτυρας της δυναμικής του και της προσπάθειας που έκανε για να βγάλει την χώρα απο την κρίση. Ο κ. Σαμαράς, τόνισε, είναι πραγματικός ηγέτης. 

Σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει την επαναδιαπραγματευση για το χρέος που επαγγέλλεται ο αρχηγός της ελληνικής αντιπολίευσης είπε ότι δεν μπορεί κάθε φορά που γίνονται εκλογές στην Ευρώπη να αλλάζουν οι συμφωνίες.