ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι γρίφοι των εκλογών και ο εφιάλτης των δημοσκόπων

Οι ψηφοφόροι θα κληθούν να αποφασίσουν ποιόν θέλουν να επιβραβεύσουν, τα τιμωρήσουν, να αμφισβητήσουν, να δώσουν νέα ευκαιρία ή να του γυρίσουν την πλάτη.

Τα κόμματα πορεύονται προς τις κάλπες έχοντας στα χέρια τους μόνο την αίσθηση του πως θα πράξουν οι ψηφοφόροι και βέβαια… τις δημοσκοπήσεις.

Τα νούμερα, που βέβαια δεν λένε πάντα την αλήθεια,  δείχνουν ότι  ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προβάδισμα, σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις και αυτοδυναμία. Οι ίδιοι αριθμοί ωστόσο δείχνουν και την «ψαλίδα» να μικραίνει και  να μην έχουν βγάλει από το εκλογικό «παιχνίδι» τη Νέα Δημοκρατία που ελπίζει  και αγωνίζεται για ένα  εντυπωσιακό σπρίντ στα τελευταία 100 μέτρα.

Η εκλογική μάχη είναι τόσο πολύπλοκη λόγω συγκυριών που οι δημοσκόποι στην παρούσα, σίγουρα δεν θα στοιχημάτιζαν τα λεφτά τους στην επιβεβαίωση των προβλέψεων και των μετρήσεων που παρουσιάζουν όλες αυτές τις μέρες.

Τα δεδομένα που αναλύουν όχι μόνο δεν ξεκαθαρίζουν το τοπίο αλλά τους δημιουργούν δυσεπίλυτους γρίφους.

Τον γρίφο της αυτοδυναμίας,  του κόμματος που θα κερδίσει την  τρίτη θέση αλλά και ποια κόμματα δεν θα καταφέρουν να κερδίσουν μια θέση στην αυριανή βουλή.

Αυτοδυναμία

Η επίτευξης της αυτοδυναμίας σχετίζεται άμεσα με το πόσα και ποια κόμματα θα μείνουν εκτός Βουλής. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των πολιτικών σχηματισμών που δεν θα καταφέρουν να έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση τόσο θα πέφτει ο πήχης της αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος. Οι δημοσκόποι εδώ σηκώνουν τα χέρια ψηλά καθώς η επίτευξη αυτοδυναμίας κρέμεται σε μια λεπτή κλωστή με τις ανατροπές να διαδέχονται η μια την άλλη.

Τρίτη Θέση

Σε ότι αφορά την κατάληψη της τρίτης θέσης , η πρόβλεψη της έχει μετατραπεί σε εφιάλτη για τους δημοσκόπους. Το τοπίο θολό  διότι βρίσκονται αρκετά κοντά το Ποτάμι, η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ με τις δημοσκοπήσεις συνεχώς να ανακατεύουν την τράπουλα και να μην μπορούν να βρουν με τίποτα το κόμμα που όπως όλα δείχνουν μπορεί να αποτελέσει σημαντικό ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων. 

Ο νικητής που θα στεφθεί τελικά με το «χάλκινο» έπαθλο θα παίξει σημαντικό ρόλο  στην περίπτωση ειδικά που δεν υπάρξει αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος.

Εκτός βουλής

Οι μετρήσεις κοινής γνώμης που έχουν διεξαχθεί έως τώρα δείχνουν ότι τόσο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες όσο και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου παλεύουν για να μια θέση στον «ήλιο» την ώρα που είναι ξεκάθαρες για την ΔΗΜΑΡ του Κουβέλη που του δείχνουν την πόρτα εξόδου από τη Βουλή.

Στην περίπτωση όμως του Πάνου Καμμένου και του νεογέννητου κόμματος του πρώην πρωθυπουργού, αναμένεται ένα θρίλερ που θα κρατήσει σε αγωνία τα δυο στρατόπεδα που θα μετρούν κάθε ψήφο χωριστά μέχρι να  ξεπεράσουν το εκλογικό μέτρο (3%) που απαιτείται για να έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Αν οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν, τότε τα ποσοστά των δύο αυτών κομμάτων θα ανεβάσουν πολύ το συνολικό ποσοστό των σχηματισμών εκτός Βουλής, γεγονός που εξυπηρετεί βεβαίως τον ΣΥΡΙΖΑ ως προς τον στόχο της αυτοδυναμίας.