ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «μάχη» της Αθήνας. Οι προεκλογικές συγκεντρώσεις σε Σύνταγμα και Ομόνοια η τελευταία «ζαριά» Σαμαρά και Τσίπρα

Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας θα παίξουν το τελευταίο «βαρύ» χαρτί τους το επόμενο διήμερο όπου θα πραγματοποιηθούν οι μεγάλες συγκεντρώσουν της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ σε Σύνταγμα και Ομόνοια.

Εκεί οι δυο αρχηγοί, θα επιχειρήσουν να δώσουν τον καλύτερο εαυτό του ώστε να πείσουν και τους τελευταίους αναποφάσιστους να τους ψηφίσουν και να κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ

Πρώτος στόχος παραμένει η αυτοδυναμία και  η προσέγγιση των αναποφάσιστων που σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις αποτελούν  ένα ποσοστό από 10% – 15%. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά μάλιστα τους θέλουν να ανήκουν στην κατηγορία των πολιτών που έχει πληγεί από την κρίση και πλέον περιμένουν να ακούσουν το ρεαλιστικό πλάνο για να βγουν από το αδιέξοδο.

Σε αυτή την κατεύθυνση άλλωστε κινήθηκαν και τα τηλεοπτικά σποτ του ΣΥΡΙΖΑ «στοχεύοντας» στην μεσαία τάξη που μπορεί με την ψήφο της να ξεκλειδώσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία.

Στην συγκέντρωση στην Ομόνοια, ο Α.Τσίπρας θα  προτάξει τα πρώτα της νομοσχέδια μια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων :

  • επαναφορά του μηνιαίου μικτού κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ,
  • αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας 
  • επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης, για όσους παίρνουν μηνιαία σύνταξη λιγότερο από 700 ευρώ.
  • κατάργηση των μνημονιακών νομοθετικών ρυθμίσεων, 
  • θέσπιση αφορολόγητου εισοδήματος 12.000 ευρώ.
  • κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.
  • την ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο.
  • την ρύθμιση των οφειλών προς τις τράπεζες.

Η Ομόνοια επιλέχτηκε ως «μήνυμα νίκης» για αυτό και απομακρύνθηκε η αρχική σκέψη του Tae Kwon Do έτσι ώστε μια ανοιχτή συγκέντρωση να αποτυπώσει και να προαναγγείλει μια μεγάλης έκτασης νίκη στις κάλπες, όπως αισιοδοξούν στην Κουμουνδούρου.

Στο στρατόπεδο του Μαξίμου.

Να κερδίσει τη στήριξη της «μεσαίας» τάξης, που αποτελεί και βασικό κορμό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, θα επιχειρήσει, όσο αυτό είναι εφικτό ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε μια χρονική στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ παγιώνει τη διαφορά από τη ΝΔ και δημιουργεί την αίσθηση ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο.

Ο υπέρτατος στόχος δεν είναι άλλος από το να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία τους κεντρώους που μπορούν να ανατρέψουν ακόμα και τις δημοσκοπήσεις και να χαρίσουν την νίκη στον Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρωθυπουργός λίγες μέρες πριν τις εκλογές ανεβάζει τους τόνους στα ύψη, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για προετοιμασία «φοροκαταιγίδας»  και επιχειρώντας  με εσωκομματικές κινήσεις ενότητας (συνάντηση και μήνυμα στήριξης από Αβραμόπουλο) να συσπειρώσει μέχρι τελευταίας ψήφου τους γαλάζιους ψηφοφόρους ώστε να μην υπάρξει ούτε μια διαρροή.  

Κύκλοι στο Μαξίμου ωστόσο, δεν κρύβουν το γεγονός πως ο  Πρωθυπουργός, αυτή τη στιγμή προσπαθεί, όπως προκύπτει, να έχει και ένα αποτέλεσμα που θα μπορέσει να το διαχειριστεί δια παν ενδεχόμενο την επαύριον των εκλογών.

Άρα, εάν η διαφορά δεν αντιστραφεί, κάτι που θεωρείται δύσκολο, ο επόμενος στόχος είναι να μην έχει αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ και η διαφορά να είναι κάτω από πέντε μονάδες, ενώ η ΝΔ να είναι πάνω από το 25%.

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, ο Αντ. Σαμαράς αποφάσισε να μιλήσει σε ανοικτή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος και όχι στο ΟΑΚΑ, όπως ήταν ο αρχικός στόχος, ώστε να δείξει μέσω της τηλεοπτικής εικόνας ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει.