ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν μας δεσμεύουν οι συμφωνίες Σαμαρά» , το μήνυμα ΣΥΡΙΖΑ για την επομένη των εκλογών

Μιλώντας στο "Βήμα FM", ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχθεί τη διορία της 28ης Φεβρουαρίου. Ημερομηνία κατά την οποία εκπνέει το τρέχον πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει χρόνο για να μπορέσει να προετοιμάσει τις δικές του προτάσεις που αφορούν:

  • το νέο πλαίσιο δημοσιονομικών στόχων,
  • το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων
  • και το δημόσιο χρέος.

Όταν ρωτήθηκε για πόσο χρόνο μιλά, είπε ότι ο χρόνος θα τεθεί υπό συζήτηση.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει δικό της πρόγραμμα και όχι των ευρωπαίων 

"Είναι δυνατόν η νέα κυβέρνηση να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, χωρίς να λάβει στα χέρια της τα στοιχεία για το δημόσιο ταμείο;" αναρωτήθηκε.

"Από τη Δευτέρα θα έχουμε μία άλλη μέρα, μία κυβέρνηση με δικό της πρόγραμμα και όχι αντίγραφο προγράμματος που της επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι" είπε. Τα πράγματα αλλάζουν, δήλωσε και συμπλήρωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνος του και ότι ούτε η Ελλάδα είναι μόνη της.

Ερωτηθείς εάν θα θέσει θέμα δημοψηφίσματος είπε ότι το δημοψήφισμα τίθεται την Κυριακή και πρόσθεσε ότι η εκτίμησή του είναι ότι ο λαός θα καταδικάσει τα μνημόνια.

Δεν μας δεσμεύουν οι συμφωνίες Σαμαρά

« Το Μνημόνιο είναι ένα κείμενο που υπογράφουν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο διοικητής της ΤτΕ και αφορά στις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν να κάνουν. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να θεωρεί τον εαυτό της δεσμευμένο από τις συμφωνίες του κ. Σαμαρά και τα mail του κ. Χαρδούβελη» ανέφερε ο κ. Δραγασάκης.

 Ερωτηθείς ως θα καλυφθούν οι άμεσες  χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της χώρας ο κ Δραγασάκης είπε « Εμείς, ξεκινάμε από τη βάση ότι το Μνημόνιο είναι αποτυχημένο σε βάση πραγματικών δεδομένων. Ο τρόπος με τον οποίο εξυπηρετούνται αυτές οι υποχρεώσεις είναι δάνεια. Η παγίδα είναι ακριβώς αυτή: ότι μας δανείζουν για να πληρώσουμε τα παλιά χρέη και έτσι δημιουργούμε νέο χρέος. Όταν λοιπόν μιλάμε για διαπραγμάτευση, εννοούμε πώς ακριβώς θα βγούμε από αυτήν την παγίδα. Άρα, και για τις βραχυχρόνιες υποχρεώσεις, θα είναι συμφωνημένος ο τρόπος, με μία έννοια, ικανοποίησής τους, όπως έγινε και μετά τις εκλογές του 2012.». 

Αν οι έταιριοι δεν συμφωνήσουν στα αιτούμενα

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενοι οι εταίροι να μην συμφωνήσουν στα αιτούμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ κράτησε εξαιρετικά χαμηλούς τόνους.  

«Σημαίνει ότι θα έχουν αρνηθεί τη βούληση του ελληνικού λαού, σημαίνει ότι είμαστε σε μια Ευρώπη χωρίς καμία δημοκρατική τάξη, όπου το Ευρωκοινοβούλιο δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο. Υπάρχουν, όμως, λύσεις και σ’ αυτό. Από τη Δευτέρα θα έχουμε μια άλλη μέρα, με μια χώρα που θα έχει κυβέρνηση με δικό της πρόγραμμα και ένα Κοινοβούλιο που θα παίρνει αποφάσεις και δεν θα επιβραβεύει αδιάβαστους νόμους.

Τα πράγματα αλλάζουν και ήδη υπάρχουν ευρύτερες δυνάμεις στη δική μας κατεύθυνση και λογική. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνος του. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Ακριβώς διότι η Ευρώπη είναι σε ένα αδιέξοδο και θα κάνουμε όλα εκείνα τα βήματα που θα ενισχύσουν τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας και θα ακολουθήσουμε όλα εκείνα τα βήματα, για να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η Ευρώπη είναι σε αδιέξοδο και στη λήψη αποφάσεων συμμετέχουν, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, όλοι οι λαοί και θα πρέπει να ακολουθήσουν το δρόμο που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, οι Podemos στην Ισπανία και τα κοινωνικά κινήματα. Αλλιώς, θα παγιδευθεί σε μια πορεία που θα την οδηγήσει στη Λεπέν ή σε άλλα, χειρότερα πράγματα. Αυτή τη δυναμική έχουμε και αυτό είναι το βασικό μας πλεονέκτημα, για το οποίο η ψήφος του λαού θα μας τιμήσει».