ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θρίλερ για την Ελλάδα οι ανακοινώσεις Mario Draghi – Τυπώνει 1,1 τρισ. ευρώ η Ε.Κ.Τ.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ είναι αποφασισμένος να ενισχύσει την ευρωπαϊκή αγορά με ζεστό χρήμα μέχρι και 1,1 τρισ. ευρώ.  Στόχος του όπως έχει δηλώσει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να προστατέψει το σκληρό νόμισμα της γηραιάς Ηπείρου.

Σήμερα θα μάθουμε, συγκεκριμένα πλέον, από την Φρανκφούρτη δια στόματος ανακοινώσεων Draghi για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που οραματίζεται. Για την αγορά, δηλαδή, ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε τι ποσοστό και ποιες χώρες θα συμπεριλάβει προκειμένου  να δώσει ανάσα ανάπτυξης στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Θρίλερ-αγωνία για την τύχη της Ελλάδας:

Σε ότι αφορά εμάς το ενδιαφέρον εστιάζεται στο τι θα πει ο Ντράγκι για τα ελληνικά ομόλογα.

Πρώτο σενάριο για την Ελλάδα είναι να ανακοινώσει ότι θα αγοράζει και ελληνικά ομόλογα, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα υπάρχει πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας.

Δεύτερο, ως εναλλακτικό, σενάριο, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να αναβάλλει την απόφαση για τα ελληνικά ομόλογα για μετά τις εκλογές.

Σε συναγερμό η παγκόσμια οικονομία από τις κινήσεις Draghi;

Πτωτικά κινούνται και πάλι οι τιμές του πετρελαίου, εν όψει της πολυαναμενόμενης συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που θα εξετάσει πρόταση για πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η Τράπεζα του Καναδά, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας, μείωσε σήμερα απροσδόκητα το βασικό της επιτόκιο στο 0,75% (-0,25%), την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να ανακοινώσει ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με στόχο να αναζωογονήσει την ευρωπαϊκή οικονομία.

Παρέμβαση Μέρκελ 24ωρες πριν:

Παρά το γεγονός ότι η  καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελτονίζει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λαμβάνει αποφάσεις με πλήρη ανεξαρτησία, δε διστάζει ωστόσο να επισημάνει ότι θεωρεί σημαντικό το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της ευρωζώνης, να αποφύγει να στείλει μηνύματα, που θα υπονομεύσουν την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Η ΕΚΤ δεν έχει λάβει καμιά απόφαση ακόμη», τόνισε η κυρία Μέρκελ, σε συνέντευξη Τύπου, στο Βερολίνο, ερωτηθείσα σχετικά με τις προσδοκίες, πως η Τράπεζα πρόκειται να ανακοινώσει ένα εκτενές πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων. «Υπάρχει πάρα πολλή σεναριολογία» σχετικά με αυτό, τόνισε.

«Το δεύτερο είναι πως η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη. Μπορώ μόνο να επαναλάβω αυτό που είπα το απόγευμα της Δευτέρας, ότι… είναι σημαντικό για μένα, ως πολιτικό, να αποφευχθεί να σταλεί οποιοδήποτε μήνυμα το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι εξασθενίζει την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές και για στενότερη οικονομικοπολιτική συνεργασία στις χώρες της ευρωζώνης».