Ο Μάριο Ντράγκι στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και έπραξε τα δέοντα για την υπέρβαση της κρίσης.
Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είχε ενεργοποιήσει μέχρι στιγμής δεν είχαν αποδώσει τα προσδοκώμενα για να ξεμπλοκάρει η αναιμική ευρωπαϊκή οικονομία. Ως εκ τούτου, ένα πλήρες πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE (που περιλαμβάνει εκτός από αγορές εταιρικών και αγορές κρατικών ομολόγων) ήταν λύση-μονόδρομος.
Ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος αγοράς ιδιωτικών τίτλων, με ένα συνδυασμένο πρόγραμμα αγορών δημόσιων και ιδιωτικών τίτλων αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2015.
Το ύψος του προγράμματος αγοράς ομολόγων θα ανέρχεται στα 60 δισ. ευρώ το μήνα και θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016. Οι αγορές θα αφορούν τίτλους σε επενδυτική βαθμίδα, ενώ θα υπάρχουν επιπλέον κριτήρια επιλεξιμότητας για τις χώρες, όπως η Ελλάδα που βρίσκονται σε πρόγραμμα.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επεσήμανε ότι για τα ομόλογα κρατών που δεν διαθέτουν επενδυτικό βαθμό τότε θα πρέπει οι χώρες να βρίσκονται υπό πρόγραμμα ΕΕ/ΔΝΤ.
Παράλληλα τόνισε ότι οι αγορές θα γίνουν σύμφωνα με το μερίδιο συμμετοχής των εθνικών κεντρικών τραπεζών στο κεφάλαιο της ΕΚΤ, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο ποσοστό τους στο ΑΕΠ της ευρωζώνης.
Μέσω του ΟΜΤ η ΕΚΤ θα αγοράσει από τις κεντρικές τράπεζες της κάθε χώρας-μέλους ομόλογα -κρατικά στην περίπτωση της Ευρωζώνης- ελπίζοντας ότι στη συνέχεια οι τράπεζες θα ρίξουν «φρέσκο» χρήμα στην αγορά χρηματοδοτώντας επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Οι αποφάσεις για τα επιτόκια
Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως αναμενόταν από την αγορά. Ο Μάριο Ντράγκι έχει καταστήσει σαφές ότι τα επιτόκια βρίσκονται ήδη στο χαμηλότερα δυνατά επίπεδα.
Μετά την απρόσμενη μείωση του Σεπτεμβρίου, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα την διατήρηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ, του επιτοκίου αναχρηματοδότησης, στο αρνητικό ρεκόρ του 0,05%.
Το επιτόκιο overnight δανεισμού παρέμεινε στο 0,3% και το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,2%. Η απόφαση της ευρωτράπεζας ήταν ευρέος αναμενόμενη. Επισημαίνεται ότι η ΕΚΤ διατηρεί σε αυτά τα επίπεδα τα επιτόκια από τον Σεπτέμβριο, οπότε και τα μείωσε προκειμένου να δώσει ώθηση στην «ασθενική» ευρωπαϊκή οικονομία.