Με συγκεκριμένους όρους θα μπορεί η Ελλάδα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως δήλωσε χθες ο Μάριο Ντράγκι. Μάλιστα οι όροι συνδέονται άμεσα με τα όσα συμβαίνουν στην Αθήνα.
Συγκεκριμένα από τον προσεχή Ιούλιο θα μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά κρατικά ομόλογα, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης καθώς τότε θα μπορούν να συντρέξουν οι νέοι κανόνες που ετέθησαν.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τον Ιούλιο η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τότε και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ, μέσω του προγράμματος SMPs. Μέχρι τότε, δεν θα μπορεί να αγοράσει άλλα ομόλογα, καθώς θα ξεπεράσει το όριο του 33% των κρατικών ομολόγων ανά εκδότη και του 25% ανά έκδοση.
Ειδικά για χώρες υπό αξιολόγηση, όπως η Ελλάδα, το πρόγραμμα της ΕΚΤ προβλέπει ότι οι αγορές ομολόγων θα σταματούν κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης και θα ξεκινούν μόνο αν αυτή είναι επιτυχημένη.
Η Ελλάδα θα μπορέσει να κάνει χρήση του προγράμματος το νωρίτερο τον Ιούλιο, αλλά για όσο διαρκεί η αξιολόγηση μιας χώρας που είναι σε πρόγραμμα τα ομόλογά της δεν θα είναι επιλέξιμα μέχρις ότου τελειώσει επιτυχημένα το review.
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά "κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης στο πλαίσιο προγραμμάτων βοήθειας για ένα κράτος-μέλος, η "επιλεξιμότητα" θα αναστέλεται και θα συνεχίζεται μόνο στην περίπτωση θετικής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης".
Η ΕΚΤ ταυτόχτονα βάζει και όριο 33% ως προς το ύψος των τίτλων που θα μπορεί να αγοράσει ανά εκδότη.
Έτσι η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τον Ιούλιο και είναι 5,1 δισ. ευρώ, να έχει υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές και τότε μπαίνει στο πρόγραμμα.