ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι δύο…»σωματοφύλακες» του Μνημονίου, προειδοποιούν! Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ προς την Ελλάδα: Τηρήστε τις συμφωνίες, αλλιώς…

Γερούν Ντάισελμπλουμ: 

«Κάθε χώρα που χρειάζεται υποστήριξη για να χρηματοδοτήσει την οικονομία της και τις δημόσιες δαπάνες θα πρέπει να ακολουθήσει τις συνθήκες που επικρατούν στην Ευρωζώνη», είπε με αυστήροτητα ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup,  στο γερμανικό περιοδικό Spiegel σύμφωνα με το Reuters  και πρόσθεσε πως "δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα αποτέλεσμα αν μια χώρα απλά ζητά δάνεια χωρίς να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της".

Τέλος, ανέφερε πως οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση εκλεγεί θα χρειαστεί περαιτέρω στήριξη από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

 Βόλφγκανγκ Σόιμπλε:

«Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο, καλύτερη από το αναμενόμενο και βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Ωστόσο η Ελλάδα δεν πρόκειται να ωφεληθεί από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωση της ΕΚΤ αν αρνηθεί τα προγράμματα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Ο ίδιος σχολίασε ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνει καλά τη δουλειά της, όμως υπάρχει ο κίνδυνος κάποιες χώρες να παρερμηνεύσουν την απόφασή της να προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα μαζικής αγοράς αξιόγραφων».

«Κάποιοι άνθρωποι ενδέχεται να παρανοήσουν (και να πιστέψουν) ότι δεν χρειάζεται να κάνουν αυτό που πρέπει ως κυβερνήσεις και ως κοινοβούλια, να εφαρμόσουν δηλαδή διαρθρωτικές αλλαγές διότι είναι δύσκολο» επισήμανε ο Σόιμπλε.

Ξεκαθάρισε πάντως, πως η Γερμανία δεν επεξεργάζεται κανένα σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, καθώς η κυρίαρχη άποψη είναι πως η Οικονομική και Νομισματική Ένωση πρέπει να παραμείνει ενωμένη.