ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Όπου φύγει.. φύγει». Χιλιάδες Έλληνες αναζητούν εργασία και την τύχη τους στο εξωτερικό

 

Η Ελλάδα κατέλαβε, έτσι, την ένατη θέση, η οποία είναι ιδιαίτερα υψηλή, αν αναλογιστεί κανείς τον πληθυσμό της χώρας μας σε σύγκριση με αυτόν άλλων χωρών που προηγούνται, όπως είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του ευρωπαϊκού οργανισμού Cedefop αναφορικά με τους χρήστες της ηλεκτρονικής πύλης Europass (https://europass.cedefop.europa.eu/el/home), που παρέχει πληροφορίες σχετικά με θέσεις εργασίας στην Ε.Ε., ο αριθμός των Ελλήνων οι οποίοι αναζητούν την τύχη τους εκτός συνόρων αυξάνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια.

Είναι ενδεικτικό ότι κατά τη διάρκεια της πενταετίας 2010-2014, που η χώρα βρίσκεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης, συνολικά 907.701 Έλληνες διερεύνησαν τις προοπτικές εργασίας στο εξωτερικό, συμπληρώνοντας βιογραφικά.

Ο αριθμός αυτός ήταν διαρκώς αυξανόμενος -46.432 το 2010, 98.008 το 2011, 159.830 το 2012, 257.082 το 2013 και 341.334 το 2014- ενώ προ κρίσης και συγκεκριμένα, το 2007, μόλις 3.369 Έλληνες είχαν προβεί σε ανάλογη κίνηση.

Ιδιαίτερα πρόθυμοι να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό είναι οι νέοι, ηλικίας 21-35 ετών, ενώ σε μικρότερο ποσοστό μια θέση εργασίας στο εξωτερικό τολμούν να διεκδικήσουν και οι σαραντάρηδες. Αναλυτικά, το 54,7% των χρηστών του Europass CV είναι ηλικίας 26-30 ετών, το 20,5% είναι 21-25 ετών, το 10,9% είναι άνω των 35 ετών, το 8,8% είναι μεταξύ 31 και 35 ετών, ενώ ποσοστό 4,8% είναι έως 20 ετών.

Η επαγγελματική εμπειρία των πολιτών που αναζητούν εργασία στο εξωτερικό ποικίλλει. Το μεγαλύτερο ποσοστό και συγκεκριμένα το 40,7% είναι έμπειροι επαγγελματικά με 6 – 10 χρόνια προϋπηρεσίας, το 22% δεν έχει εργαστεί καθόλου, το 21,3% βρίσκεται στην αφετηρία του εργασιακού του βίου με έως πέντε χρόνια προϋπηρεσίας, το 9,2% έχει 11-20 χρόνια προϋπηρεσίας, ενώ το 4,2% έχει εμπειρία άνω των 20 ετών.

Ο φάκελος Europass – Ολες οι δεξιότητες του κατόχου σε 5 έγγραφα

O φάκελος εγγράφων Europass αναγνωρίζεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και αποτελείται από πέντε έγγραφα τα οποία επιτρέπουν στον κάτοχό του να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη εικόνα των δεξιοτήτων και των προσόντων του προκειμένου να διεκδικήσει μια θέση εργασίας.

Δημοφιλέστερο έγγραφο είναι το ευρωπαϊκό βιογραφικό σημείωμα το οποίο περιλαμβάνει όλα τα εκπαιδευτικά και επαγγελματικά προσόντα του κατόχου, όπως επαγγελματική εμπειρία, εκπαίδευση και κατάρτιση, καθώς και επιπλέον ικανότητες και δεξιότητες (όπως κοινωνικές, οργανωτικές, τεχνικές και καλλιτεχνικές ικανότητες), οι οποίες αποκτήθηκαν εκτός επίσημης εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια οι πολίτες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον και για το διαβατήριο γλωσσών που αποτελεί ένα εργαλείο αξιολόγησης γλωσσικών δεξιοτήτων με βάση το κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς για τις γλώσσες που αναπτύχθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Το βιογραφικό σημείωμα, καθώς και το διαβατήριο γλωσσών μπορούν να συμπληρωθούν ηλεκτρονικά, ενώ τα υπόλοιπα τρία έγγραφα (η κινητικότητα Europass, το συμπλήρωμα πιστοποιητικού και το παράρτημα διπλώματος) χορηγούνται από οργανισμούς.