ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Που ποντάρει ο Γ. Παπανδρέου και πιστεύει ότι τελικά θα καταφέρει να μπει στη Βουλή

Κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σίγουρος για την πολυπόθητη αυτοδυναμία, στο Μαξίμου ελπίζουν στην ανατροπή, το τοπίο έχει γίνει πιο θολό παρά ποτέ για τον νικητή της τρίτης θέσης ενώ στην «ουρά» και τα κόμματα που παλεύουν για την είσοδο στη Βουλή η κατάσταση παραπέμπει σε  "αχαρτογράφητα νερά".

Ειδικά στην περίπτωση του Γ. Παπανδρέου, οι αναλύσεις, οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις είναι τόσο διαφορετικές που κάνουν τους ειδικούς να σηκώνουν τα χέρια ψηλά.

Οι δημοσκοπήσεις δεν αποτελούν σύμμαχο του ΚΙΔΗΣΟ καθώς σχεδόν καμιά δεν του χαρίζει το 3% και την είσοδο στη Βουλή. Κανείς όμως δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός πως το "νεογέννητο κόμμα" που αναδύθηκε από τον εμφύλιο του Παπανδρέου με τον Βενιζέλο και «μάτωσε» το ΠΑΣΟΚ έχει μια ιδιαίτερη δυναμική που ίσως αποδειχθεί στο τέλος ικανή και αρκετή για το… θαύμα όπως εκτιμούν δημοσκόποι.

Η επιτυχία ή όχι του ΚΙΔΗΣΟ για πολλούς θα αποτελέσει και καθοριστικό παράγοντα για μετεκλογικές πολιτικές εξελίξεις. Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι ο Γ. Παπανδρέου θα μπορούσε να αποτελέσει το στήριγμα του Αλέξη Τσίπρα αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να κερδίσει την αυτοδυναμία .

Πολλοί περισσότεροι είναι όσοι υποστηρίζουν πως αν τελικά ο πρώην πρωθυπουργός τα καταφέρει και μπει στη Βουλή θα  αποτελέσει καταλύτη διεργασιών και νέο πόλο συσπείρωσης στο χώρο της κεντροαριστεράς,  αφαιρώντας "ζωτικό χώρο" από το ΠΑΣΟΚ του Ευ. Βενιζέλου.

Στο επιτελείο του Γ. Παπανδρέου δεν δείχνουν να πτοούνται από τις δημοσκοπήσεις και αισιοδοξούν ποντάροντας πρωτίστως στις μυστικές κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί στο κόμμα και δείχνουν πως το ΚΙΔΗΣΟ έχει ανοδική δυναμική που μπορεί να οδηγήσει τα ποσοστά του κόμματος στο «χρυσό» 3%.

Ανάλογα μηνύματα  έρχονται από εκλογικές περιφέρεις της επαρχίας, που αποτελούσαν παλιότερα προπύργια του ΠΑΣΟΚ – Ηράκλειο, Αχαϊα κλπ- όπως και από  τη Β' Αθήνας, όπου λειτουργούν ακόμη "παλαιοΠΑΣΟΚικοί" μηχανισμοί βασιζόμενοι σε συνδικαλιστές.

Επικαλούμενοι στοιχεία και αναλύσεις που έχουν στη διάθεση τους, συνεργάτες του κ. Παπανδρέου  εκτιμούν ότι το Κίνημα θα συγκεντρώσει "τουλάχιστον 3,3%" – ποσοστό με το οποίο θα εξασφαλίσει 8-10 έδρες στη νέα Βουλή.

Οι στενοί συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου εκτιμούν πως μεγάλη ζημιά και "φρένο" στη δυναμική του κόμματος έβαλαν οι πρώτες δημοσκοπήσεις που το έδειχναν εκτός Βουλής αναγκάζοντας μεγάλη μερίδα παλαιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ να μην το στηρίξουν φοβούμενοι πως η ψήφος τους θα πήγαινε χαμένη .